Propuneri legislative în domeniul Sănătății

Distribuie pe:

Reducerea TVA la 9% pentru achiziționarea aparaturii medicale

Patruzeci de parlamentari, printre care se numără și senatorul de MureșMarius Pașcan, au formulat o inițiativă legislativă privind necesitatea completării Codului fiscal, în sensul scăderii TVA la 9% pentru aparatura medicală. În expunerea de motive se arată că asigurarea serviciilor medicale de către unitățile sanitare publice sau private se face fără perceperea TVA, urmărindu-se ca și achiziționarea aparaturii medicale de către aceste unități să se facă la un preț redus. Or, cea mai simplă modalitate pentru atingerea acestui scop ar fi reducerea TVA la 9%. „Introducerea acestei prevederi în Codul fiscal ar aduce beneficii în principal asiguraților sau pacienților care apelează la serviciile medicale, care astfel vor putea fi investigați folosindu-se aparatură modernă, pe care fiecare unitate medicală - publică sau privată - și-o poate achiziționa. Dintr-un alt punct de vedere, sunt stimulați și producătorii sau vânzătorii de aparatură medicală", consideră inițiatorii.

 

Structuri depolitizate, pentru gestionarea banilor

O altă propunere legislativă în domeniul medical, inițiată de aceiași parlamentari, vizează înființarea Agenției Naționale de Management în Sănătate (ANMS). Dintr-o analiză a modului gestionării banilor Sănătății, efectuată de specialiștii în domeniu, rezultă că „din cauza disfuncțiilor sistemului sanitar din România, mor anual 60.000 de oameni, în fiecare an dispărând populația echivalentă a unui orașde talia Sloboziei sau Giurgiului". Inițiativa legislativă propusă vizează diminuarea risipei a peste un miliard de euro anual, din Sănătate, furnizarea unui număr mai mare de servicii de sănătate din aceeași sumă de peste 5 miliarde de euro alocate anual Sănătății, salvarea mai multor vieți omenești și creșterea salariilor din Sănătate, a detaliat, într-o conferință de presă, senatorul Marius Pașcan. Inițiatorii arată, printre altele, că, în prezent, evaluarea medicamentelor și a tehnologiilor medicale este incompletă, irațională, influențată de forțe politice și economice, noua structură propusă fiind una independentă politic și economic, dotată cu specialiști independenți.

 

Transparență în sistem și mai multe drepturi pentru asigurați 

O altă propunere are în vedere modificarea Legii Sănătății nr. 95/2006, astfel încât asigurații își vor putea gestiona în mod autonom banii, alegând propriii reprezentanți în Consiliul de administrație al Casei Naționale de Sănătate, la fel ca în Germania (al cărei model a fost adoptat parțial în România), unde consiliile de administrație ale caselor de asigurări sunt alese de plătitorii de asigurări, interesele acestora fiind apărate de comitetele executive ale respectivelor instituții. „Pachetul de bază al serviciilor medicale ar trebui negociat, așa cum spune și legea, de CNAS, în numele asiguraților, dar, întrucât CNAS este condusă în proporție majoritară, de către stat, în fapt, această instituție nu apără efectiv drepturile celor pe care îi reprezintă. În România, negocierea intereselor asiguraților este realizată între stat și stat, contrar oricărui principiu de drept", se arată în expunerea de motive ce a determinat formularea acestei inițiative legislative. În esență, se au în vedere: dreptul legitim al asiguraților de a determina modul în care le sunt administrați banii, depolitizarea CNAS și înlocuirea numirilor politice cu numiri bazate pe competență, introducerea votului direct al asiguraților pentru alegerea, o dată la patru ani, a reprezentanților acestora în conducerea CNAS, negocierea corectă a contractelor între reprezentanții asiguraților și furnizorii de servicii, și nu între stat și stat, și controlul legitim, real și colectiv, al contribuitorilor asupra conducerii CNAS.

 

  

Lasă un comentariu