Mureșeni în sentimentul românesc al ființei, la Wiener Neustadt, Austria

Distribuie pe:

Neîndoios, românii care au sentimentul românesc al ființei, știu să se adune, să se bucure, să-și promoveze cultura și tradițiile și să sărbătorească Ziua Națională a României, chiar dacă, aceasta din urmă, în avans de 2-3 zile. O spun ca unul care a fost în mijlocul faptelor unui astfel de eveniment excepțional, plin de trăire românească, plin de emoție sub pavăza tricolorul fără pereche: albastru, galben și roșu.

Răspunzând invitației d-lui Ioan Godja, președinte al Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea", cu sediul în orașul Wiener Neustadt, din Austria, și totodată director al Postului de Radio „Unirea", o delegație de oameni de cultură din Reghin, dar și promotori ai unităților economice reghinene (delegație întărită cu scriitorii și publiciștii Nicolae Băciuț și Răzvan Ducan, de asemenea invitați) s-a deplasat în Austria, pentru a participa în zilele 27-29 noiembrie 2015 la tradiționala „Toamnă culturală românească".

 A fost o bucurie reciprocă a întâlnirii, atât a diasporei românești din Viena și împrejurimi, cât și a românilor din țară, mureșenilor adăugându-se și alți invitați din București, Râmnicu Vâlcea, Sighetu Marmației etc.

În prima seară, la sediul Bisericii românești Greco-Catolice din Domplatz nr.1, Wiener Neustadt, a avut loc o seară culturală literar-muzicală, ce a cuprins prezentări de cărți, recitaluri de poezie, momente consistente de muzică folk și muzică populară românească, dar și expoziții de pictură, fotografie, artă populară românească, expoziție culinară de produse tradiționale, dar și o „oră" de sănătate.

Dl. Ioan Godja, organizatorul inimos al manifestărilor, preotul greco-catolic Iulian Hotico de la Biserica Greco-Catolică, și pr. ortodox Răzvan Gâscă de la Biserica Ortodoxă, ambii din Wiener Neustadt, au avut cuvintele de început ale manifestării, la masa prezidiului luând loc și Nicolae Băciuț, director al Direcției pentru Cultură Mureș, Sorina Bloj - cantautoare, poetă și director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, organizatoarea deplasării mureșenilor, și, nu în ultimul rând, virtuozul violonist, Nicolae Botgros, dirijor al Orchestrei Naționale „Lăutarii", din Chișinău.

Poeta Gabriella Costescu, din Sighișoara, a prezentat primul număr al revistei „Unirea", unde este și redactor-șef, revistă apărută sub egida Cercului Cultural Româno-Austriac. Printre numeroasele cărți expuse, amintesc pe cele semnate de Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Maria Borzan (Reghin), Elena Harja (Reghin) Ion Buciuman (din București), Dorel Usvad (din Viena) originar din Gottlob (jud. Timiș), Ovidiu Bujor, Răducan Gheorghe (Băile Olănești) etc. Reghinenii au fost prezenți și cu materiale de prezentare ale fabricilor „DALIN" (mobilă), având și o secție de marochinărie; „HORA" - instrumente muzicale cu coarde; „IRUM" - fabrică de tractoare agricole, utilaje pentru lucrări agricole și lucrări forestiere etc. Promotori ai unităților economice au fost: dl. ing. Vasile Chiorean, d-na ing. Carmen Chiorean și dl. ec. Gheorghe Precup. A fost desfășurată și o expoziție de cărți poștale și ilustrate, din colecția domnului Schuller Peter, ale Reghinului prezent și ale Reghinului de la începutul secolului XX. Foarte gustate, și la propriu și la figurat, au fost exponatele expoziției culinare cu bucate tradiționale românești (la care s-au implicat reghinencele Marioara Popovici, Lucreția Bordaș, Viorica Hârșan), unde nu au lipsit: slănina, ceapa, jumările, brânza, pita, cașul de porc, cârnații, colăceii, „pupezele", silvoiul, plăcinta cu brânză etc. A fost parcă o „prelungire", de data asta pentru papilele gustative, a cărții d-nei Maria Borzan, „Mâncăruri tradiționale românești", Ed. Nico, 2014. Muzeul Etnografic „Anton Badea" din Reghin, prin străduința directoarei, d-na Roxana Man, a prezentat o Expoziție de artă populară contemporană, „Ii și podoabe tradiționale din mărgele", prezentând și meșterul popular Viorica Hârșan. Pictorița Elena Hârja a venit cu o expoziție de pictură naivă, de o frumusețe aparte. Cristina Oprea din Craiova a expus (grație Gabriellei Costescu) 19 lucrări de grafică. Muzica a fost foarte bine reprezentată. Sorina Bloj și Magdalena Puskaș, adică grupul folk „Ecoul", de mare notoritate pe vremea Cenaclului „Flacăra", condus de poetul Adrian Păunescu, a încâtat publicul cântând cunoscutele piese: „La o cană cu vin", „Taina", „Lumină", „Din copilărie", „Ninge", „Târg de sclavi". Maria Neag, expresivă în cântec, în frumosul ei costum popular, a cântat și încântat: „La tot omul de Crăciun", „Nu uita că ești român", „Cine-o zâs dorului dor", iar Grupul de colindători reghineni, îmbrăcați, de asemenea, în frumoase costume populare cu tricolor, au colindat „O, ce veste minunată" și „Trei păstori". De altfel, întâlnirea, s-a derulat sub aprenta proximei zile de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, dar și a tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, precum și a Zilelor Crăciunului, noi aflându-ne în Postul acestuia. Aproape că nu era persoană participantă în sală care să nu fi avut un semn distinctiv cu tricolor românesc: cocarde, eșarfe, fulare, insigne etc. Cred că și pereții vibrau românește!

Poetul Nicolae Băciuț, de care, impresionat, ulterior preotul Răzvan Gâscă spunea că a realizat prin poemele recitate „cea mai frumoasă predică lirică" pe care a auzit-o vreodată, a trecut auditoriul prin fascinația versurilor lui Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Magda Isanos, Romulus Vulpescu, Philippide și Nicolae Băciuț. Sorina Bloj a recitat expresiv, cu simțire, poezia „Spovedanie la codru", de Ion Dodu Bălan. Subsemnatul am citit două poezii proprii dedicate Unirii de la 1 Decembrie 1918 și nemuritorului Eminescu, dar și o a treia, scrisă în acea noapte la Viena, intitulată „Eminescu și Veronica, la Viena". Intervenții lăudabile au mai avut: poeta Sifora Sava (din Viena), dl colonel Horia Emanuel Mocioc, atașat al Ministerului Apărării, din Partea Ambasadei României de la Viena, Ion Buciuman (București), scriitoarea și prof. univ. la „Hyperion" București, d-na Otilia Sârbu; d-na Mariana Mihăilă (venită de la Praga), colecționarul și scriitorul Theodor Ușvad (din Viena), Puiu Răducanu (din Băile Olănești-Vâlcea), scriitoarea Zenovia Zamfir de la Biblioteca „Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Liliana Ninoveanu, realizator de emisiuni la „Radio-România", postul teritorial „Oltenia-Craiova" etc. „Balada" lui Ciprian Porumbescu a fost auzită grației viorii adolescentei Ana-Maria Anderson.

 Intervenția maestrului Nicolae Botgros a fost, în prima seară, una doar verbală, simțindu-se în fiecare fibră a rostirii sale dragostea de România și românitate, dar și dorința arzătoare de unire a Basarabiei cu România.

„Ora de sănătate" a fost susținută de doctorul ginecolog Vasile Bodnar din Sighetu Marmației, pasionat cercetător, care a realizat o serie de creme regenerative, pentru ridurile feței, pentru igiena intimă, pentru dureri de spate etc., numai din plante ce cresc în munții Maramureșului, și care sunt produse și comercializate prin firma sa. De asemenea, d-na dr. Gabriela Valentina Popescu din Râmnicu Vâlcea a vorbit despre „ozonoterapie".

A doua seară a fost o seară de spectacol, dar și de petrecere, dedicată Zilei Naționale a României, Ziua Românilor de pretutindeni, dar și a împlinirii a 13 ani de activitate a Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea". Au fost câteva sute de persoane într-un restaurant, care avea sală de spectacole, tot în Wiener Neustadt. Am văzut vienezi de origine română, care și-au scos din cufere hainele tradiționale românești. I-am văzut venind cu copii, aducând cu ei mici părticele de Românie. S-a cântat în picioare Imnul Național al României, dar și alte cântece precum „Nu uita că ești român". S-a cântat și s-a jucat românește, până noaptea târziu. Programul artistic a fost susținut de Corul „Solemnis" de la Biserica „Delea Nouă" din București, dar și de reghineni, prin: Sorina Bloj și Magdalena Puskas, Maria Neag - solistă de muzică populară, Grupul „Ecoul". Poezia a fost de asemenea reprezentată prin Nicolae Băciuț, cu recitalul consistent sub genericul „Pe unde umbli poezie?" și subsemnatul, cu câteva poezii patriotice dedicate sfintei zile de 1 Decembrie. De-a dreptul excepțional a fost maestrul Nicolae Botgros, cu vioara sa fermecată, care, printre altele, cu „Ciocârlia", a ridicat pur și simplu sala în picioare.

Gazdele au oferit o serie de Diplome de Excelență și Diplome de Onoare unor oaspeți mureșeni: Nicolae Băciuț, Sorina Bloj, Carmen Chiorean, Răzvan Ducan.

A treia zi, mureșenii au fost în marele „Dom" din Wiener Neustadt, unde au asistat la Sfânta Liturghie, susținută de preoți și diaconi români, în frunte cu preotul Iulian Hotico. A fost, de asemenea, prezent corul „Solemnis". Și acolo grupul reghinean a cântat două pricesne: „Sfânta Maria" și „Pe domnul lăudați-L".

A urmat o agapă, plină, de asemenea, de consistență culturală: cântece patriotice, cântece populare, tradiții, poezie etc. S-a remarcat doctorul în etnografie și folclor Răzvan Roșu, din Mărieșel (Cluj), dar și Nicolae Băciuț și Maria Neag.

Vizitele, de peste zi, la Viena, la Palatul Schõnbrunn, la Domul Sf. Ștefan, la Târgurile de Crăciun amenajate în mai multe locuri etc., au fost alte momente pline ale delegației mureșene.

Deplasarea s-a făcut grație înțelegerii avute din partea Consiliului Local și Primăriei municipiului Reghin, în frunte cu primarul ec. Maria Precup. De asemenea, se cuvine a se aduce mulțumiri d-lui Ioan Godja, sufletul comunității românești din Wiener Neustadt, și soției acestuia, d-na Norica Godja, căreia subsemnatul i-a și oferit, într-un cadru festiv, drept mulțumire, o eșarfă tricoloră, adusă special din țară. 

Lasă un comentariu