PREA MULT SOMN, LA FEL DE PERICULOS CA ȘI FUMATUL

Distribuie pe:

Oamenii de știință australieni de la Universitatea din Sydney, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care dorm prea mult își pun sănătatea în pericol, la fel ca cele care abuzează de alcool și fumat.

„Se știe deja că lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arterială și multe alte afecțiuni, însă și prea mult somn este aproape la fel de nociv ca un lanț de insomnii.

În cercetarea noastră, ne-am bazat pe un vast studiu australian, în cadrul căruia au fost analizate mecanismele sănătății generale pe măsura avansării în vârstă, ocazie cu care au fost observați circa 230.000 de voluntari, ale căror obiceiuri de viață (alcool, fumat, regim alimentar, sedentarism, durata somnului) au fost studiate pentru a înțelege mai bine anumite mecanisme.   

Astfel, am constatat că persoanele care dormeau prea mult și nu făceau destulă mișcare prezentau riscuri să dezvolte boli precum diferite tipuri de cancer, diabet sau afecțiuni cardiovasculare, având, prin urmare, o speranță de viață mai mică. Mai mult de nouă ore de somn sunt la fel de dăunătoare pentru organism ca fumatul și alcoolul.

În ceea ce privește studiile care se ocupă de obiceiurile de viață ale oamenilor, concluzia generală este aceeași: nu trebuie cumulați factori de risc, ci adoptat un mod de viață sănătos, cu un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică practicată cu regularitate.

Somnul în sine nu este nociv, dar când o persoană doarme prea mult este adesea simptomul unei conduite de viață cu acumularea mai multor factori de risc (sedentarism, abuz de alcool sau droguri, relații sociale absente etc.).

 Norma ideală este un somn de șapte - opt ore pe noapte, la care se poate ajunge dacă obiceiurile de viață sunt sănătoase. O alimentație prea bogată sau săptămâni petrecute fără nicio activitate fizică pot avea repercusiuni asupra somnului, care favorizează apariția unor afecțiuni dacă acest aspect este neglijat", explică specialiștii australieni.

Lasă un comentariu