Nu arborezi tricolorul, îți pierzi mandatul de primar!

Distribuie pe:

„Mandatul unui primar va înceta, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului național, precum și purtarea eșarfei tricolore în situațiile impuse de lege", prevede un proiect aprobat cu unanimitate de voturi, marți, 15 decembrie 2015, de Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost depusă de fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, și introduce sancțiunea încetării de drept a mandatului, înainte de termen, dacă primarul refuză arborarea drapelului național, precum și purtarea eșarfei tricolore la Ziua Națională a României, la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor, indiferent de locul de desfășurare a acestora.

În prezent, nearborarea drapelului național și refuzul primarului de a purta eșarfa tricoloră se sancționează cu amendă între 2.500 și 5.000 lei, însă inițiatorul consideră că măsura nu este suficientă: „Existența unor situații în care unele autorități și instituții publice nu au respectat prevederile legale menționate, asumându-și achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigența care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleșilor locali care nu respectă prevederile legale", se arată în expunerea de motive.

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali va fi transmisă Senatului, for decizional. 

Lasă un comentariu