SIMPOZION OMAGIAL

Distribuie pe:

Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 16 decembrie 2015, simpozionul ocazionat de împlinirea a 125 de ani de la naşterea inginerului profesor Aurel Persu şi împlinirea a 50 de ani de existenţă a Liceului Tehnologic „Aurel Persu".

În deschiderea simpozionului, profesorul inginer Fiorin-Petru Oproiescu, directorul instituţiei şcolare, a dat cuvântul profesorului Ştefan Someşan, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, să se adreseze celor prezenţi, după care profesorul Constantin Bogoşel, inspector de specialitate la acelaşi inspectorat, să facă o scurtă prezentare a instituţiei sărbătorite.

În continuare profesorul universitar doctor inginer, Vasile Boloş, consilier judeţean, a evocat detaliat personalitatea profesorului inginer Aurel Persu. Patronul spiritual al Liceului Tehnologic mureşean s-a născut, aşa cum reiese din anuarul anului 2015 al liceului, în Bucureşti, în 1890. De-a lungul celor 87 de ani de viaţă s-a preocupat în permanenţă de modernizarea automobilelor şi a dobândit mai multe funcţii, devenind un mare inventator. Şi-a sacrificat întreaga sa existenţă făcând îmbunătăţiri automobilelor, astăzi fiind recunoscut ca un mare om de ştiinţă în domeniul automobilelor, drept pentru care şcoala care îi poartă numele este recunoscută la nivel academic.

Cadrelor prezente şi celor care au trecut de-a lungul existenţei prin această instituţie, elevilor şi altor persoane din municipiu le-a fost prezentat un film din arhiva TVR cu un interviu al lui Aurel Persu, pe care i l-a luat înainte de a trece la cele veşnice Aristide Buhoiu, apoi a fost transmis mesajul lui Nicolae Persu, fiul marelui inventator român.

În final, profesorul inginer Florin-Petru Oproiescu, directorul instituţiei şcolare, a înmânat fostelor cadre, actualilor dascăli, unor instituţii, câte o diplomă cu acest prilej.

Pentru buna colaborare între cotidianul „Cuvântul liber" şi Liceul Tehnologic „Aurel Persu", redactorului-şef, Lazăr Lădariu, i s-a înmânat diploma prilejuită de acest simpozion omagial. În cuvântul său redactorul-şef Lazăr Lădariu a mulţumit, ca şi ceilalţi nominalizaţi de către conducerea şcolii, a felicitat conducerea şcolii şi a urat sărbători fericite şi „La mulţii ani!".

În final, cei prezenţi la simpozion s-au deplasat la sediul şcolii unde a avut loc dezvelirea bustului lui Aurel Persu, sculptură executată de artistul târgumureşean Ioan Astalus.

Lasă un comentariu