Alimente-medicament - Nucile

Distribuie pe:

Nucul a fost adus de romani în Europa în secolul a IV-lea d. Hr.

Nucile sunt recomandate în alimentaţie celor slăbiţi, convalescenţilor, dar şi omului sănătos.

Valoarea terapeutică a nucilor a fost remarcată încă din antichitate de către Dioscaride, Pliniu cel Bătrân şi Galen.

Principalii constituenţi: acizi graşi omega 3, vitamina E, A, B2, vitamina B6, steroli de origine vegetală, vitamina C, melatonina, fibre, arginină, polifenoli, potasiu, proteine, magneziu.

Recomandări terapeutice

• Întrucât nucile seamănă cu creierul uman, în multe culturi au fost folosite ca „hrană pentru creier". În Asia, studenţi mănâncă nuci înainte de examen, cu speranţa de a-şi îmbunătăţi rezultatele la teste.

• Un studiu efectuat în Franţa a descoperit că nucile cresc colesterolul HDL (tipul pozitiv), reducând astfel riscul apariţiei bolilor coronariene.

• Gama - tocoferolul, o formă a vitaminei E, care se găseşte din abundenţă în nuci, poate ajuta în lupta împotriva cancerului mamar, de prostată şi pulmonar, scăzând totodată riscul de apariţie a bolii Alzheimer.

• Nucile pot mări rezistenţa la insulină în cazul persoanelor cu diabet de tip II. Diabetul de tip II apare atunci când organismul nu poate utiliza corespunzător insulina.

• Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că dintr-un eşantion de 83.000 de femei care mâncau o mână de nuci dau două linguri de unt de arahide de cel puţin cinci ori pe săptămână prezentau un risc cu 20% mai mic de instalare a diabetului de tip II, decât cele care nu prea consumau nuci.

• Nucile conţin un antioxidant puternic, melatonina, care aduce un somn odihnitor.

• Nu veţi lua în greutate dacă veţi consuma 30 de grame de nuci, de cinci ori pe săptămână, în locul altor alimente care au aproximativ aceleaşi conţinut caloric, dar care sunt bogate în grăsimi saturate.

Lasă un comentariu