Hanklich/Hencleș, lichiul sașilor

Distribuie pe:

Hanklich-ul, căruia românii i-au spus “hencleș” sau “lichiu”, este un desert din ingrediente simple, cu gust de plăcintă bătrânească. Hencleșul nu lipsește de pe masa sașilor, mai ales în zi de sărbătoare. Fiindcă la sate, rețetele circulau între gospodine, el a intrat și în rețetarul vecinelor românce, deși astăzi se mai pregătește numai în casele bunicilor sau în comunitățile unde au trăit sași, iar rețetele s-au modificat ușor în timp.

Hencleșul se face din ingrediente la îndemâna oricărei gospodine: făină, drojdie, muuuulte ouă, zahăr, lapte, unsoare, sare. Recunosc, eu nu am folosit unsoare și am adaptat puțin rețeta la mijloacele de astăzi, însă aveți mai jos și rețeta tradițională săsească, din vechea carte de bucate a Marthei Liess. Așadar, rețeta din care ies două sau mai multe tăvi, depinde de mărime.

Aluatul:

2 plicuri de drojdie uscată (sau 1 cub de drojdie proaspătă); aprox 700 g făină; 100 g zahăr; 2 ouă; 1 cană de lapte; 50 ml ulei; un vârf de cuțit de sare; puțină coaja rasă de lămâie.

Compoziția de deasupra:

10 gălbenușuri de ouă (cu albușurile puteți face altceva, de exemplu spumă de căpșuni); 200 g zahăr; 500 gr smântână dulce, grasă; esență de vanilie sau zahăr vanilat, după gust. În loc de smântână, se poate pune și brânză dulce de vaci (Topfen, Quark), după cum există rețete de hencleș cu griș. În compoziție se pot adăuga stafide sau prune.

Se dizolvă drojdia în lapte, se pune sarea și puțin zahăr și se lasă deoparte cam o jumătate de oră. Separat, se amestecă făina, restul de zahăr, se adaugă laptele cu drojdia dizolvată, uleiul, coaja de lămâie. Se frământă toate, până aluatul este elastic și nu se prinde de mâini.

Se lasă apoi să se “hodinească” cam o oră.

Între timp am pregătit compozitia de deasupra:

Se bat gălbenușurile spumă, se adaugă zahărul, zahărul vanilat sau esența și smântâna. Se amestecă până la omogenizare. Se întinde apoi aluatul în foi subțiri, care se împătură și iar se întind, de câteva ori, ca să fie blatul vârtos și pufos.

Se așază în tavă, se înțeapă cu furculița din loc în loc, și se întinde deasupra compoziția cu ouă. Se dă la cuptor, cam 40 de minute, la 180 de grade.

Se servește cald, tăiat dreptunghiuri sau triunghiuri ca de pizza, peste care se presară zahăr pudră.

(sursa: povestisasesti.com/ Mihaela Kloos-Ilea)

Lasă un comentariu