„ARTA PLASTICĂ TÂRNĂVEANĂ, NOUA GENERAȚIE"

Distribuie pe:

Miercuri, 23 decembrie a.c., începând cu ora 18, în ajunul Crăciunului și în prag de Anul Nou, Casa de Cultură din municipiu, sala oglinzilor, în fața unui numeros public, a găzduit lansarea și prezentarea cărții-album „ARTA PLASTICĂ TÂRNĂVEANĂ NOUA GENERAȚIE", editura „TIPOMUR" Târgu-Mureș, autor: artistul plastic Iuliu Moldovan (născut 30.08.1956). Realizată sub egida Primăriei municipiului și a Consiliului Local, finanțată în inte gralitate de către Primărie, cartea document întregind cu mare succes albumul precedent „ARTA PLASTICĂ TÂRNĂVEANĂ - REPERE CULTURALE" apărută în anul 2008, sub egida Atelierului de Artă Plastică „A96", a aceluiași autor.

Organizatorii evenimentului au fost: Primăria și Consiliul Local Târnăveni, Casa de Cultură „Mihai Eminescu", artistul plastic local IULIU MOLDOVAN.

Au vorbit despre carte: dr. Eugeniu Nistor, lector universitar, directorul editurii „Ardealul" Târgu-Mureș, prof. dr. Aurel Hancu, poetul Dumitru D. Silitră și Petru Lechințan.

Autorul cărții este absolvent al Școlii Populare de Artă Târgu-Mureș și al Academiei de Arte Frumoase București (1994), secția Artă morală, durata de studii 6 ani. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din anul 2006, strălucit artist al culorilor și formelor, regizor, scenograf și sculptor, distins reprezentant al intelectualității locale, județului și a țării, personaj al creației artistice, care nu s-a depărtat de locul natal, activitatea sa artistică fiind felurită și multilaterală, prodigioasă și foarte importantă prin profesionalismul demonstrat, asumându-și răspunderi sporite cu implicații etice, cultural-educative.

Dincolo de dimensiunea etică și spirituală, de magia picturii, poezia tăcută a formelor vizibile, gama cromatică diversă a autorului, acesta îmbină armonios picturalul și decorativul, o mulțime de nuanțe sufletești ale propriei sale vieți. Idolii lui, în pofida trecerii vremii, au fost: Andersen, Luchian, Petrascu, Palady, Tonitza, Ciucurencu! Uimitoare sunt toate câte ies din mâinile măiestre ale artistului, obișnuit de-a lungul activității sale să dea forme lucrărilor sale, zeci și zeci de creații în colecția minunatelor lui plăsmuiri. Pictura sa este meditativă și cuceritoare lecție de meșteșug și sinceritate.

Iuliu Moldovan a avut numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate: Aachen și Polheim în Germania, Grenoble și Ronchen în Franța s.a. Arta sa depășește granițele europene, ajungând până în SUA - Canada și Australia. Cu ani în urmă a restaurat pe șantierele de artă monumentală, Mânăstirea Ortodoxă Plătărești Ilfov, Biserica Greco-Catolică „Aqvila" București, Biserica „Sfinții Mihai și Gavriil" Târnăveni, Centrul Maghiar Târnăveni, Zidul prieteniei Târnăveni, Salonul de iarnă Palatul Culturii Târgu-Mureș, și foarte recent statui „RUGĂ PENTRU ROMÂNIA", amplasată în parcul Victoria din Târnăveni. Pictează de peste 40 de ani, realizând peste 1.000 de lucrări cu tematică istorică, religioasă și de ambient, ansambluri monumentale aflate în spațiul public: parcuri, fațade clădiri, biblioteci, biserici etc.

Autorul cărții „Arta plastică târnăveană noua generație" a creat „o altfel de școală a picturii!" A înființat Atelierul de Artă Plastică „A96" (1996) pe lângă Casa de Cultură „Mihai Eminescu" unde se pregătesc tinerii artiști din Târnăveni, timp de peste 20 de ani pentru liceele și instituțiile superioare de artă, naționale și internaționale. Numeroși sunt tinerii instruiți aici care au urmat apoi cu succes cursurile învățământului superior de specialitate, mulți dintre ei devenind artiști de renume național și internațional. Cartea, o premieră în arta plastică mureșeană, este un prețios document, excepțională prin forma și conținut, bogat ilustrată pe hârtie extravelină. Este prefațată de către dr. Eugeniu Nistor, lector universitar, și adună 24 artiști de artă plastică frumoși, talentați, fotogenici și expresivi, trecuți prin mâna și talentul artistului plastic Iuliu Moldovan; numără 446 de pagini și se încheie elogios și cu respect pentru cotidianul mureșean „Cuvântul liber" care a publicat mai multe articole privind arta plastică locală, fapte și evenimente cuprinzând emanciparea municipiului Târnăveni (autor Petru Lechințan).

În încheierea acestei strălucite acțiuni, primarul municipiului Târnăveni Sorin Megheșan a felicitat călduros artiștii prezenți cu lucrări în carte, pe Iuliu Moldovan, autorul cărții, pe toți cei care au constituit obiectul cărții, promovarea și consolidarea fenomenului artistic, înmânându-le acestora „DIPLOME DE EXCELENȚĂ" din partea Primăriei și a Asociației „PRO-ARTE ATELIER 96" al Casei de Cultură municipale, pentru deosebită activitate desfășurată în susținerea și emanciparea culturală a municipiului Târnăveni, printre care se numără și autorul prezentului articol: „avându-se în vedere contribuția sa permanentă, constructiv-educativă și de mare folos în favoarea comunității, publicistica sa, ajutorul și sprijinul acordat de-a lungul timpului Primăriei prin mandatele domniei sale de consilier local, Casei de Cultură din Târnăveni, articolele domniei sale încheind de facto în mod strălucit această măreață carte" (Sorin Megheșan).

Cu acest prilej, primarul municipiului a transmis „Sărbători fericite" și „Anul Nou" cu sănătate și împliniri celor prezenți, tuturor cetățenilor Târnăveniului, urmate de îmbrățișări, afecțiune și un pahar de vin.

RESPECT! Dragi concetățeni, la rândul meu vă transmit cu sinceritate și devotament „LA MULȚI ANI", anul care vine să vă aducă mai multă fericire, înțelegere, prosperitate și cât mai multe bucurii.

 

Lasă un comentariu