UN STRĂLUCIT JUBILEU AL CĂRŢII LA TÂRGU-MUREŞ

Distribuie pe:

Organizat de Asociaţia Culturală „Punţi de lumină" din Tg.-Mureş, al cărei preşedinte este publicista şi poeta Mariana Cristescu, jubileul cărţii marcând a 10-a ediţie a manifestării care debutase în decembrie 2012, s-a desfăşurat în 28 decembrie 2015 în Sala „Tonitza" de la hotelul Continental din localitate. Bucuroasă, ca totdeauna când vizitez oraşul Tg.-Mureş, să-mi reamintesc de anii când am predat la Universitatea de Artă Teatrală de aici, perioadă cândpublicam la ziarul „Cuvântul liber" şi am debutat în revista „Vatra Veche", a cărei colaboratoare continui să fiu şi în prezent, de această dată am trăit o nouă revelaţie, aceea că manifestarea „Punţi de lumină" şi-a dobândit prestigiul unei tradiţii salutare, îmbogăţind viaţa culturală a urbei cu adevărate punţi trasate între meridianele spiritului românesc.

Participarea preşedintelui Despărţământului mureşean al ASTREI, Lazăr Lădariu, redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber", a preşedintelui Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Doru Dinu Glăvan, a scriitorului publicist Ilie Şandru, sosit din Topliţa, a unor profesori scriitori, aşa cum chiar eu sosisem de la Universitatea „Alma Mater" din Sibiu, a echipei de artişti de la Casa de Cultură din Reghin, condusă de pictorul Marcel Naste, recent recunoscut în Italia pentru valoarea sa, a unor scriitori din Târnăveni, în frunte cu Răzvan Ducan, a prestigioşilor intelectuali din oraşul de pe Mureş, precum preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior", Cornel Sigmirean, poetul şi radiofonistul de prestigiu Dr. Valentin Marica, bibliologul Dimitrie Poptămaş, fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş, omul de teatru Zeno Fodor şi alţii, prezenţa acestora şi a numerosului public vorbeşte de la sine de pulsul acestei manifestări, menite să promoveze recentele cărţi ale autorilor invitaţi. Debutul evenimentului a stat sub semnul colindului, oferit participanţilor de artiştii familiei Călin, Raluca şi Roxana Bogătean, prezenţi cu o expoziţie de icoane pe lemn şi pe sticlă de omare sensibilitate.

În cuvântul ce mi s-a dat, am prezentat cele mai noi cărţi ale mele. Dintre ele, „Lucian Blaga şi ultima lui muză", având o prefaţă de Ovidiu Drimba, este un „dialog în trepte" ce reconstituie nu numai un episod vag cunoscut din biografia operei creatorului, ci şi acel „obsedant deceniu" al literaturii noastre contemporane, surprins cu aspecte inedite, oricând binevenite mai ales pentru tinerele generaţii. Aşadar, o carte-document care, în mod neobişnuit s-a reîntrupat dintr-un film, cum a circulat dialogul meu cu Elena Daniello într-o primă formă, şi acum convieţuiesc, susţinându-se reciproc. În mod cu totul nefiresc, cartea mea, apărută în aprilie 2015 la Editura Technomedia din Sibiu, a parcurs mai întâi un itinerar american, fiind prezentată din Denver, Colorado şi San Francisco în California, până în Troy Michigan sau Cleveland, Ohio, Windsor şi Hamilton în Canada, înainte de a-şi face periplul cuvenit în propria ţară, unde, în toamna aceasta, a fost lansată la Sibiu, Cluj-Napoca, Deva, Bistriţa şi acum la Tg.-Mureş.

A doua carte, intitulată „Radu Stanca. Profil spiritual", este o prelungire a iniţiativei mele şi a lui Marin Diaconu, ca îngrijitori de ediţie, de a pune în lumină personalitatea unui genial creator de literatură transilvan, Radu Stanca, poet şi dramaturg prolific, care trebuie restituit în întregime. În acest sens, apărea în 2012 o primă abordare a noastră, intitulată Dăltuiri. Noua carte, „Radu Stanca. Profil spiritual", apărută la Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă din Bucureşti în 2015, având Cuvântul înainte semnat de acad. Eugen Simion, panoramează viaţa operei lui Radu Stanca în „Reperele biobibliografice şi spirituale", continuând cu capitolele „Radu Stanca despre el însuşi", „Valorizări critice", o cuprinzătoare Bibliografie actualizată până la anul 2014, „Evocări", în care se valorifică amintirile inedite ale actorilor, ale prietenilor şi colegilor autorului, amintiri care vor apărea în curând şi într-un volum de sine stătător.

A urmat studiul bogat documentat „Viena lui Lucian Blaga", în care prof. univ. dr.Cornel Sigmirean a reconstituit oraşul studenţiei lui Lucian Blaga, capitală a artei în care, la început de secol XX, se întâlneau marile curente, care au fost iluminismul german şi expresionismul. În Viena valsului şi a husarilor, unde sumedenia de ziare, pe care le citeau studenţii o zi întreagă în faţa unei cafeluţe, la cafenelele oraşului imperial, te puteai întâlni cu spiritele anvangardiste. Aici, Societatea „România Jună", frecventată cândva de M. Eminescu şi I. Slavici, de C. Porumbescu şi Octavian Goga, organiza sărbătorile importante, anunţând anul cel nou printr-o petrecere totdeauna animată tinereşte. Astfel, Cornel Sigmirean a reconstituit popasul tânărului filosof transilvănean Lucian Blaga cu date exacte, necesare spre întregirea biografiei lui din perioada ce-i anunţa debutul. Era momentul istoric când se prăbuşea vulturul imperial, naţiunile se învrăjbeau, când Armata Română, în 1916, intra în Transilvania şi în presa din Viena se aduceau injurii la adresa trădătorilor. În 1918 se năruiau simbolurile unei puteri ce, asemenea unui vas de argilă gol pe dinăuntru, făcut ţăndări, devenise istorie în peisajul politic din centrul Europei.

Sosit cu suflet mare la acest eveniment minunat al cărţii, Hajdu Gyözö, la cei 87 de ani ai săi, a mărturisit că este „scriitor maghiar şi patriot român", amintind mesajul cuvântărilor lui Avram Iancu, care chema la convieţuire armonioasă între români, maghiari, saşi şi secui. Acesta este glasul Transilvaniei profunde, ca spaţiu al multiculturalităţii, după cum cu toţii am căzut de acord.

Mihaela Raşcu propune o a doua cartea a ei, intitulată „Oglinzile pământului", care vine imediat după volumul de debut, „Nebănuitele feţe ale secundei", apărut în octombrie 2015, în cadrul proiectului cultural „Punţi de lumină". Proza ei scurtă, după cum atestă Mariana Cristescu, semnând cuvântul înainte al cărţii, are modele în realitatea imediată, ca în povestirea „Vasilica" sau în „Cântecul fazanului", proză distinsă cu Premiul „Odobescu" pe anul 2015, dar ele poartă un mesaj, ilustrează o filozofie de viaţă, pornind de la o realitate trăită. Autoarea are ştiinţa de a surprinde un eveniment ajuns într-un punct-cheie, în jurul căruia ştie să creeze un strop de magie. Este maniera ei de a îmbrăca realitatea, drept care Mariana Cristescu crede în viitorul ei ca scriitoare, încredere la care ne raliem şi noi după lectura, timp de o noapte, a cărţii.

Echipa „Punţilor" a fost felicitată la ediţia jubiliară prin diplomele oferite în semn de mulţumire de către Mariana Cristescu, mereu caldă şi spontană în demersul ei, prin care a alternat lansările de carte cu recitarea de poezie, intervenţia autorilor ori cuvântul unor participanţi deosebiţi, precum soţia scriitorului Romulus Guga, medicul prof. univ. dr. Voica Foişoreanu, Viorel Popescu de la Iaşi, familia profesorilor bucovineni Rodica şi Carol Puia. Călin Bogătean, cu soţia şi fetele lor, cea mare, Roxana - liceană, felicitată la eveniment de profesoara dirigintă, printr-un gest de mare delicateţe, au parcurs un drum artistic început în 2005 cu prima expoziţie de icoane, prezentată la ziarul „Cuvântul liber".

Aşa cum l-a prezentat Valentin Marica, pe autorul romanului „Aşa a fost să fie", Ilie Şandru are o biografie culturală în care fiece titlu este important. Crezul lui, având reper în cuvintele lui Ioan Gură de Aur: „Trebuie să aducem fapta cea bună ca îndemn, reamintind-o", susţine mesajul noii lui cărţi, ca expresie a bunei-credinţe. Romanul este ficţiune şi scriitură. Ajuns pe pragul vârstei de 85 de ani, Ilie Şandru conduce solemn, cu o măsură a majestăţii şi cu autoritate, jurnalul de război al ofiţerului Nimereanu, care i se confesa, îmbinând frontul de luptă în Al Doilea Război Mondial cu cel al vieţii lui, în care dragostea era izvor de putere. Acest nou roman continuă un altul, „Peste hotarele timpului", dedicat eliberării Reghinului, ocupat temporar de horthyşti. Autor al celei mai temeinice monografii dedicate lui Elie Miron Cristea şi al altor romane, Ilie Şandru crede cu tărie în indestructibilitatea fiinţei noastre naţionale.

Romeo Morari, reporter de forţă la Radio Târgu-Mureş, s-a prezentat la ediţia jubiliară a „Punţilor de lumină" şi ca scriitor şi poet, recitând din versurile sale, care au început să fie selectate în volume, începând din 1999, când apărea „Sub aripa Păsării Albastre".

Valentin Marica prezintă noua sa carte de publicistică, intitulată sugestiv „Iarba Golgotei", în care valorifică 40 de ani ai arhivei Radioului din Tg.-Mureş, un imens corpus ameninţat de uitare. Trăim într-o epocă în care genurile publicisticii, de la eseu la interviu, îşi pierd puritatea clasică, iar tehnica avansată nu mai arhivează materialele folosite. Însuşi Semnalul cultural cu evenimentele consemnate reface esenţializat viaţa Transilvaniei de-a lungul celor patru decenii.

Preşedintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Tg.-Mureş, Mircea Dorin Istrate, a oferit diplome de participare oamenilor de condei care meritau a fi felicitaţi. Între ei, poetul Răzvan Ducan a prezentat noul său volum, „Strigăt din curba lui Gauss", apărut la Editura Nico din Tg.-Mureş în 2015, stilul său îmbinând umorul cu sarcasmul liric, ilustrat şi în „Poporul de proşti versus Eminescu" din 2013. Viitoarea carte anunţată de poetul din Târnăveni este „Vinul care n-a văzut strugurii".

Un microrecital a susţinut şi ziarista reghineană Simina Cota, care a selectat pentru evenimentul jubiliar versuri ale Dorinei Stoica.

Lazăr Lădariu a valorificat cei 53 ani ai săi de publicistică într-un volum masiv, de aproape 700 de pagini, editat la Editura „Vatra Veche" din Tg.-Mureş sub titlul „Veghe". Pe cât de concis, pe atât de expresiv, acest cuvânt este prezent şi în alte formulări ale cărţilor sale de versuri sau publicistică. Aşadar, o carte-martor a problematicii tensionate din anii deplinei maturităţi (4 ian. 2013- 23 oct. 2015) pentru viaţa unui profesionist al condeiului de gazetar atent la tot ce se întâmplă în urbe, în ţară şi pe mapamond. Ochiul de veghe, reprezentat simbolic pe coperta 1 a volumului, este un adevărat avertisment la adresa imposturii de orice natură. Multe titluri incitante de articole, precum „Guvernanţi români, citiţi şi băgaţi bine la cap!", îl situează pe Lazăr Lădariu pe poziţia unui mentor în ale politicii, pe care a încercat-o în experienţa lui de deputat în Parlamentul României. Neîndoios, el este o conştiinţă românească prin care trec toate durerile şi strâmbătăţile timpului nostru, semnând aici o carte de învăţătură într-ale societăţii noastre, care nu trebuie să accepte globalizarea ca pe un opus al identităţii naţionale, ci ca pe un potenţator al acesteia. Cuvântul său la jubileu, axat pe ideea că gazetăria e o luptă continuă, a emoţionat prin profesiunea de credinţă pe care el a făcut-o cu patos, ca om de atitudine politică, de la primul articol, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?", şi până la cel din urmă, „Pe cine supără adevărul?", încheiat cu o formulare axiomatică pentru convingerea sa: „Repet ce am mai spus de atâtea ori! Dacă Bunul Dumnezeu ne-a lăsat aici, pe toţi, aici trebuie să trăim împreună, în pace şi în deplină înţelegere!"

Doru Dinu Glăvan a salutat evenimentul jubiliar, la care a venit din dragoste, mărturisind că este mai bogat, având asemenea prieteni la Mureş. 50 de ani a slujit Radioul public, construind, ctitorind şi studioul regional Radio Reşiţa. În calitatea sa de preşedinte al U.Z.P.R., aduce ameliorări şi inovaţii în breasla jurnaliştilor, fiind mulţumit să anunţe apariţia primului număr din revista U.Z.P, care se doreşte a fi un nou „reper în media românească", prin rubricatura şi temele inedite, pe care le va aborda această publicaţie profesională. Îngrijorarea Domniei Sale este legată de viitorul jurnalismului românesc, ameninţat de superficialitatea culturii cu care intră în presă noii absolvenţi. Perspectiva aceasta sumbră a provocat un moment de dezbatere, la care s-au antrenat şi alţi participanţi la eveniment.

Cantautorul Traian Comşa, sosit de la Sighişoara, apropus un program de muzică folk pe versurile poetului Nicolae Băciuţ, iar reghinenii Smaranda şi Enea German au interpretat compoziţii pe versuri de autori mureşeni dar şi din lirica naţională.

Cartea Marianei Cristescu, recent apărută la Editura „Vatra Veche", intitulată „Amor prohibit-Forbidden love", a fost tradusă în engleză de Ileana Sandu. Aşa cum observa Valentin Marica în prezentarea lui, autoarea evoluează în versurile volumului spre o nouă tehnică, cea a exprimării codate. Este o decantare a fiinţei până la jurământul făcut cu mâna pe inimă, ca renaştere a celei care, după o viaţă de jurnalistă, apare într-o altă ipostază, asemenea cochiliei ce naşte şi din ea apare un nou melc. O poezie a trăirii filtrate prin meditaţie, oglindind portretul interior al unui om întreg. „Această carte, a conchis Valentin Marica, e adevărul Marianei Cristescu."

Publicistul, editorul şi poetul Nicolae Băciuţ a lansat în discuţie o altă temă dureroasă şi neliniştitoare, cea a situaţiei traducerilor din literatura română. Aceasta este o activitate solicitând o calitate înaltă a pregătirii profesioniştilor care se angajează să realizeze asemenea „rescrieri" ale textului supus traducerii. În condiţiile în care echivalenţe simetrice nu se găsesc în limba de sosire a textului, sarcina traducătorului devine mai dificilă. Îngrijorător este adevărul că din literatura română clasică nu s-au tradus în alte limbi suficient scriitorii fundamentali, iar promovarea traducerilor se face în condiţii improprii, produse şi de subiectivitatea selecţiilor. Nu există un circuit oficial, prin care cartea să ajungă la cititorul căruia îi este destinată. De aceea, traducerile realizate în ţara noastră nici nu ajung în circuitul marilor premii. Nu avem până în prezent un Premiu Nobel pentru literatură.

Pe tot parcursul zilei, standul cu noile cărţi a stat la dispoziţia iubitorilor de literatură, care le-au cumpărat la preţurile stabilite de autori, iar aceştia au dat autografe. Aşadar, un exerciţiu de admiraţie care a apropiat şi mai mult participanţii la acest eveniment, unde s-a vorbit despre vreo 14 cărţi importante, care tocmai îşi încep călătoria lor printre oameni. În acelaşi context şi-a prezentat noul său volum de versuri, proaspăt ieşit din tipografie, şi medicul Dorin Murgoci.

În încheiere, Mariana Cristescu a anunţat viitoarea ediţie pentru 25 martie 2016, iar Nicolae Băciuţ a prezentat ideea proiectului celor 100 cărţi pentru Marea Unire, care se va finaliza în anul 2018, când ele vor constitui obiectul unei expoziţii itinerante, ce va trece prin mai multe localităţi, spre a se opri la Alba Iulia.

Ca organizatoare neobosită a unui asemenea eveniment fast, atât de divers ca tematică şi forme de ilustrare a artisticului, doamna Mariana Cristescu, împreună cu echipa dânsei de colaboratori/ alias „muşchetari", cum obişnuieşte cu familiaritate să-i numească, merită întreaga preţuire, mai ales că „Punţi de lumină" este singura manifestare de o asemenea înaltă calitate a promovării artiştilor şi a cărţilor recent apărute în ţară şi în străinătate, în diaspora, dar, evident, în special pe raza judeţului Mureş.

Lasă un comentariu