OBICEIUL DE A NE ROADE UNGHIILE, PERICULOS

Distribuie pe:

Oamenii de știință de la Asociația Americană de Dermatologie, citați de descopera.ro, susțin că obiceiul de a ne roade unghiile (numit științific onicofagie) este foarte periculos pentru sănătate, din cauza infecțiilor pe care le poate genera.

„Între 25% și 30% dintre adulți prezintă obiceiul compulsiv de a-și roade unghiile, gest care trădează o tensiune reprimată și apare cu precădere în cazul persoanelor introvertite, care țin înăbușite nemulțumirile, sentimentele de furie și frustrările. Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare însă inconștient, prin maltratarea propriilor unghii. Este un gest involuntar, de aceea voința persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri.

A-ți roade unghiile în mod cronic poate crea serioase probleme de sănătate. Pe lângă faptul că acest obicei distruge țesuturile și împiedică unghiile să crească, el expune pielea din jurul unghiilor unor infecții severe și dureroase. Mai mult, persoanele care au acest obicei pot suferi infecții la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură și invers. În cazuri extreme, pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate și roșii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecții ale gingiilor și favorizează apariția cariilor. Pe plan psihologic, onicofagia influențează în mod negativ calitatea vieții persoanelor afectate, care conștientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relațiile sociale.

Pentru a renunța la acest obicei, e necesar să începeți prin a vă tăia unghiile foarte scurt, apoi să utilizați o soluție cu gust amar, aplicată pe unghii, care are un efect repulsiv. Acordați atenție aspectului unghiilor, faceți-vă frecvent manichiura, pentru a avea unghii prea frumoase și îngrijite pentru a mai fi roase", ne sfătuiesc specialiștii americani. 

Lasă un comentariu