Prefectul judeţului şi-a prezentat raportul de activitate

Distribuie pe:

Prefectul judeţului, dr. Lucian Goga, a prezentat miercuri, 27 ianuarie, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, raportul de evaluare a activităţii desfăşurate în 2015 de instituţia pe care o conduce.

Potrivit documentului dat publicităţii, la iniţiativa Instituţiei Prefectului, cu sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, anul trecut au fost acordate ajutoare financiare aprobate de Guvern în sumă de 130.000 de lei pentru familii ale căror case au fost afectate de alunecări de teren în localitatea Apold, precum şi suma de 18.000 de lei unui veteran de război din comuna Miheşu de Câmpie.

Corpul de control al Instituţiei Prefectului a efectuat cinci controale tematice şi şase acţiuni specifice, vizând, printre altele: riscul de cădere a unor blocuri de stâncă de pe versanţi în zona comunelor Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, fluidizarea circulaţiei şi prevenirea unor accidente în municipiul Sighişoara, realizarea lucrărilor de reabilitare la pasajul de trecere la nivel cu calea ferată industrială de pe raza comunei Albeşti, comercializarea produselor în Piaţa de vechituri din Târgu-Mureş ş.a.

În cadrul comisiilor mixte constituite prin ordine ale prefectului, au fost organizate acţiuni de verificare privind salubrizarea cursurilor de apă, siguranţa alimentelor, respectarea normelor de igienă şi sănătate publică, evaluarea situaţiilor de urgenţă, verificarea unităţilor de învăţământ dotate cu centrale termice sau alte sisteme de încălzire, alimentate cu gaz metan.

Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2014, în judeţ au fost livrate 219.232 de pachete cu alimente, de care au beneficiat 87.707 persoane.

În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală PNDL, s-a acordat sprijin primarilor pentru semnarea a 33 de contracte de finanţare şi 140 de acte adiţionale aferente obiectivelor de investiţii aprobate.

Un domeniu căruia i s-a acordat atenţie deosebită l-a constituit gestionarea situaţiilor de urgenţă, sens în care au fost organizate 16 şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, din care 13 au fost şedinţe extraordinare, în cadrul cărora au fost adoptate 11 hotărâri.

În 2015 s-au înregistrat situaţii de urgenţă ca urmare a ploilor torenţiale, scurgerilor de pe versanţi şi a revărsărilor de ape, în localităţile: Corunca, Band, Miercurea Nirajului, Suplac, Mica, Apold şi Sighişoara. Cea mai gravă situaţie a fost la Apold, unde, în urma alunecărilor de teren, a fost distrus complet un grup de case, şase familii rămânând fără adăpost. Acestea au primit ajutor de urgenţă în bani, sumele fiind cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei.

Potrivit raportului citat, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureş a câştigat definitiv şi irevocabil trei litigii ce privesc suprafeţe de păduri: la Tribunalul Botoşani - două litigii pentru suprafaţa de 7.354, 294 ha pădure, respectiv 3.927, 96 ha pădure (Lunca Bradului şi Răstoliţa); un litigiu la Tribunalul Mureş - pentru suprafaţa de 154, 9272 ha pădure în comuna Aluniş. Totodată, au fost declanşate 35 de cereri de revizuire a unor hotărâri definitive şi irevocabile care au avut ca obiect reconstituirea unor suprafeţe mari de pădure de pe raza judeţului Mureş, cereri întemeiate pe documente obţinute de la Arhivele Naţionale ale României.

În privinţa parcului auto din judeţ, faţă de anul 2014, numărul de vehicule a crescut cu 9.324, la 31 decembrie 2015 fiind înregistrate 169.350 de vehicule. Pe parcursul anului au fost organizate 253 de examene pentru obţinerea permisului de conducere, fiind emise 15.101 permise.

Instituţia (a cărei imagine s-a reflectat în 68 de comunicate de presă, peste 600 de articole în presa scrisă şi 37 de apariţii în presa audiovizuală) a fost prezentă la activităţi precum: inaugurarea unor noi centre SMURD (Acăţari, Luduş), Ziua Holocaustului, ceremonii de predare-primire a comenzii Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazu" Târgu-Mureş, cu ocazia plecării sau repatrierii soldaţilor români în/din Afganistan, lansări şi închideri de proiecte etc.

„De apreciat colaborarea deosebită avută în 2015 cu instituţiile şi serviciile publice deconcentrate din judeţ, rezultatele prezentate nu ar fi fost posibile fără sprijinul conducătorilor instituţiilor din judeţ", se menţionează în finalul documentului dat publicităţii, prefectul judeţului precizând că, printre obiectivele şi priorităţile instituţiei se situează pregătirea în bune condiţii a alegerilor din acest an.

 

Lasă un comentariu