PENTRU ROMÂNI, ESTE DIFICIL SĂ PĂSTREZE ECHILIBRUL ÎNTRE VIAȚA PROFESIONALĂ ȘI CEA PERSONALĂ

Distribuie pe:

Din studiul „Generațiile urbane și prioritățile lor", realizat la nivel mondial de compania de audit și consultanță „EY" pe baza a peste 2.500 de răspunsuri la un chestionar online, provenind de la respondenți din mediul urban, cu vârsta între 18 și peste 55 de ani, citat de Mediafax, aflăm că românii percep mai acut decât locuitorii altor țări modificările din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viața personală și cea profesională, și că lucrează mai multe ore suplimentare decât angajații din alte țări.

Părinții resimt cel mai acut dificultățile

Peste jumătate (51%) dintre respondenți consideră că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viața personală și cea profesională, în timp ce 26% apreciază că este mai ușor de păstrat echilibrul în prezent.

Românii care au copii au resimțit într-o măsură mai mare dificultatea gestionării echilibrului între viața personală și cea profesională în ultimii trei ani (56% în comparație cu 50% dintre cei care nu au copii). Comparativ cu restul țărilor, părinții din România au resimțit cel mai acut dificultățile din ultimii trei ani, urmați de părinții din Germania (54%) și Japonia (46%).

70% dintre angajați fac ore suplimentare

Jumătate dintre respondenți susțin că numărul de ore de lucru a crescut în ultimii trei ani față de perioada anterioară, în timp ce doar 14% spun că numărul orelor lucrate a scăzut în această perioadă. Cel mai mult resimt creșterea numărului de ore de lucru cei din generația Y (născuți între anii 1977 -1994, ajunși la maturitate între anii 1998 - 2006) - 52%, în timp ce jumătate dintre cei din generația Boomers (născuți între anii 1955 - 1965, ajunși la maturitate între anii 1973 - 1983) susțin că numărul orelor lucrate a fost constant pe parcursul ultimilor trei ani. De asemenea, peste 70% dintre respondenții care sunt angajați spun că lucrează ore suplimentare, iar 34% lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână.

Generația X (născuți între anii 1966 - 1976, ajunși la maturitate între anii 1988 - 1994) și generația Boomers lucrează cele mai multe ore suplimentare - peste 46 de ore pe săptămână, în timp ce cei din generația Y par cei mai ponderați în abordarea orelor suplimentare, 41% lucrând până în 45 de ore pe săptămână.

Productivitatea românilor, de șase ori mai mică decât media europeană!

86% dintre respondenții cu responsabilități manageriale din România afirmă că lucrează ore suplimentare (aproape dublu față de managerii din Germania - 45%, sau Marea Britanie - 34%). Totuși, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii în România este de șase ori mai mică decât media în Europa, de 7,5 ori mai mică decât în Germania și de opt ori față de Olanda!

Aproape jumătate (47%) dintre respondenți și-au schimbat locul de muncă în ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis să își păstreze locul de muncă în această perioadă pe aceleași considerente. Cei mai stabili la locul de muncă în perioada 2012 - 2015 au fost cei din generația Boomers (61%), procentul înjumătățindu-se de la o generație la alta (36% - generația X, și 19% - generația Y).

Timpul de relaxare, tot mai redus

Aproape jumătate dintre respondenții angajați au renunțat la activitățile de relaxare din motive financiare în ultimii trei ani, în timp ce 28% au amânat achiziționarea sau închirierea unei locuințe personale, iar 14% au amânat decizia de a avea primul copil din aceleași motive. În special cei din generația Boomers au ales să renunțe la activitățile de relaxare în ultimii 3 ani (64%), generațiile X și Y fiind mai puțin dispuse să facă acest lucru.

Factorii cei mai importanți pentru asigurarea unui echilibru între viața privată și cea profesională sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fără restricții zilele de concediu de odihnă (54%) și respectarea reglementărilor privind concediul de creștere a copilului și revenirea la locul de muncă după acest concediu (46%).

Managerii beneficiază de program flexibil

Aproape jumătate (46%) dintre respondenții angajați beneficiază de o formă de program flexibil, în timp ce doar 5% lucrează pe bază de proiect sau la cerere. Peste jumătate (51%) dintre respondenții care fac parte din generația Y nu beneficiază de program flexibil, deși nevoia de flexibilitate este mult mai pronunțată în rândurile acestei generații.

În prezent, angajații care beneficiază în cea mai mare măsură de program flexibil sunt cei care fac parte din generația Boomers (53%), iar 7% lucrează pe bază de proiect. De asemenea, respondenții care ocupă o poziție de conducere beneficiază într-o măsură mai mare de program flexibil (53% față de cei care nu sunt manageri - 43%).

 

Lasă un comentariu