12 aprilie - Ziua mondială a aviației și cosmonauticii

Distribuie pe:

Cunoscută și sub numele de Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, este aniversată anual la 12 aprilie, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, pentru “a celebra în fiecare an, la nivel internațional începutul epocii spațiale pentru specia umană, reafirmând contribuția importantă a tehnologiei și științei spațiale în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă și de intensificare a nivelului de trai al statelor și oamenilor”. Din vremea lui Leonardo Da Vinci, omenirea a visat să cucerească cerul și spațiul.

Data de 12 aprilie 1961 a rămas în istoria umanității drept momentul efectuării primului zbor spațial cu echipaj uman, fiind vorba de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, care a realizat un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice Vostok 1. A făcut un înconjur al planetei și s-a reîntors pe Pământ. Zborul a fost precedat de două lansări succesive de nave Vostok experimentale, la 9 și 25 martie 1961, cu câte un câine la bord și cu un manechin în fotoliul pilotului (Sputnik-9 și Sputnik-10).

O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanență imagini despre gesturile, atitudinea și mișcările cosmonautului, până la ieșirea din orbită. Pe toată durata misiunii au fost făcute însemnări în jurnalul de bord, s-au executat diferite activități demonstrative programate, cum ar fi mâncatul, băutul și totodată s-au făcut imprimări pe bandă de magnetofon și s-a ascultat muzica ce se transmitea de pe Pământ. De asemenea, au fost transmise și mesaje din cosmos. A fost descris orizontul, curb și aureolat (închis cu brâie apropiate, divers și strălucitor colorate) și s-a cercetat cu atenție, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât și la ieșirea ei la lumină.

Șapte ani mai târziu, la 27 martie 1968, “primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin, se prăbușea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanțe neelucidate până în prezent.

La 5 mai 1961, SUA a trimis primul american în spațiu, Alan Shepard Jr. El a realizat un zbor suborbital de 15 minute și 22 de secunde.

La 20 iulie 1969, omul a pășit pentru prima dată pe Lună. Neil Armstrong și Edwin “Buzz” Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat, timp de 21 de ore și jumătate, pe Lună, dintre care 2 ore și jumătate în afara capsulei.

Primul zbor cosmic al navetei spațiale Columbia a început tot pe 12 aprilie, dar după 20 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, în 1981. La bord s-au aflat doi astronauți americani, pilotul Robert Crippen și comandantul John Young. Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosfera terestră deasupra Texasului. Toți cei 7 membri ai echipajului au pierit.

Tot în 1981, dar în luna mai, cosmonautul Dumitru Prunariu realiza prima participare a unui român la un program spațial, petrecând în cosmos 7 zile, 20 de ore și 42 de minute .

În România, istoria aviației îi pune la loc de cinste, alături de Henri Coandă, pe Traian Vuia și Aurel Vlaicu.

În anul 1906, Traian Vuia a devenit primul om cunoscut la nivel mondial pentru zborul cu un aparat mai greu decât aerul. Avionul “Vuia 1”, a realizat primul zbor efectiv autopropulsat din lume. Aparatul a zburat pe o distanță de 12 metri, devenind astfel subiect de primă pagină pentru marile gazete din Franța, Marea Britanie și Statele Unite. Jurnaliștii scriau atunci despre primul om din lume care a reușit să zboare cu propriul aparat, dotat cu sisteme de propulsie, decolare și aterizare.

În anul 1909, Aurel Vlaicu a construit primul său avion, numit “Vlaicu 1”, cu care a efectuat primul zbor un an mai târziu. În 1911 a început să lucreze la al doilea avion. Cu acesta a reușit să obțină numeroase premii, atât în țară, cât și în străinătate.

Prima femeie pilot din întreaga lume a fost Amelia Earhart.

Prima femeie pilot din România a fost Elena Caragiani-Stoienescu.

Primul zbor transcontinental din Statele Unite a avut loc în 1927 și a durat 33 de ore și 30 de minute.

Traian Vuia a fost primul român care a obținut brevetul internațional de pilot. (surse - aviationacademy.ro, un.org) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu