Dascăli mureșeni: S. ADELA HĂDĂREAN

Distribuie pe:

S. Adela-Florentina Hădărean s-a născut în ziua de 18 martie 1974, în satul Cecălaca, comuna Ațintiș, județul Mureș, din părinții Silviu și Susana, fiind a doua din cei șase copii, ai familiei. Ambii părinți au fost intelectuali.

Școala primară a absolvit-o în satul natal, după care familia s-a mutat la Târgu-Mureș, unde a absolvit clasele gimnaziale la Școala Generală Nr 17. A urmat apoi cursurile liceale la Liceul Teoretic „Unirea", absolvite în 1992. În același an s-a căsătorit cu Mihai Hădărean, și au împreună patru copii, două fete și doi băieți: Alina Cristina (1996), Mihai Alexandru (1998), Estera Adela (1999) și Andrei Gabriel (2001). În perioada 2004-2006 a fost plecată în Irlanda unde a făcut cursuri de limba engleză la „Dublin School of English".

După terminarea liceului și-a început cariera de dascăl ca profesor necalificat la Școala Generală Valea Izvoarelor. S-a înscris la Universitatea Ecologică „Dimitrie Cantemir" Târgu-Mureș, specializarea Limba română - Limba engleză, universitate pe care a absolvit-o în 1998. Și-a dat licența la Universitatea „Babeș- Bolyai" din Cluj-Napoca. Pe perioada studenției a fost profesor de limba engleză la Școlile Generale nr. 2 și 13 din Târgu-Mureș, și Școala Generală Sântana de Mureș. Din anul 2001 este profesor titular de limba engleză la Școala Gimnazială din Cristești. În anul școlar 2003-2004 a promovat examenul pentru Definitivare în învățământ, în cadrul Universității „Lucian Blaga", Sibiu. A absolvit diferite cursuri pentru perfecționare profesională.

În anul 2010 a obținut Gradul Didactic II, iar în anul 2014 a promovat examenul pentru obținerea Gradului Didactic I, în cadrul Universității „Lucian Blaga", Sibiu, cu lucrarea ,,The Importance of Using Alternative Methods in Teaching English" (Importanța folosirii metodelor alternative în predarea Limbii engleze). De asemenea a urmat cursuri de consiliere și orientare, program de formare continuă în specialitate, cursuri organizate de Ambasada Americii în România, ISJ și CCD. Printre alte diplome,

a obținut și un certificat de coordonator al Programului de Acțiune Comunitară. A fost preocupată mereu de noutățile care apar și a dobândit cunoștințe teoretice și practice pentru a susține ore cu ajutorul calculatorului și al programului AEL, program special destinat predării - învățării elevilor în cadrul școlii. A participat la proiectele și parteneriatele care au fost anunțate de ISJ Mureș. A ținut consultații și pregătiri pentru diverse concursuri de limba engleză.

A susținut și participat la activități de voluntariat, cum ar fi suportul adus Fundației „Crown Child Placement" din Sighișoara, în medierea relației, părinte-primărie-școală-spital-tribunal.

A câștigat premiu I la nivel internațional, în cadrul proiectului ,,School and Classroom", secțiunea de servicii comunitare și a participat la ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la Westin Casuarina Hotel, în statul american Nevada, orașul Las Vegas, în septembrie, 2009. În cadrul aceleiași organizații, a participat și la secțiunea de pictură murală (Global Youth Mural Project), unde a primit o diplomă de participare. A mai participat la concursurile: ,,Concursul Internațional pentru copii - Shankar 2010" (concurs de desene), ,,Proiectul Național Global English" și seminarul ,,Fisher International". A fost responsabilă la două proiecte: ,,Comenius" („A Path to the Past", 2011-2013 și „Connect to a Green World", 2013-2015). Este coordonator de programe educative școlare și extrașcolare și profesor îndrumător al colectivului redacțional al revistei din școală. S-a preocupat permanent de implicarea elevilor în diverse proiecte și parteneriate.

În afară de programe școlare pentru disciplina opțională, a publicat și o povestire despre rolul învățării și beneficiile acesteia într-un volum de povestiri numit ,,Marea carte a citirii", activitate organizată de Gimnaziul de Stat ,,Mihai Viteazul", (2010). Un alt material publicat a fost pe internet, la sectiunea de povestiri ,,Tongues Stories" (Poveștile limbii) a concursului internațional de E-Twinning. Alte lucrări publicate: Culegerea și publicarea unui dicționar ilustrat ca produs final al proiectului multilateral Comenius cu titlul „A Path to the Past", cu derulare între 2011-2013, proiect care a avut ca obiectiv cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor din cele șase țări participante la proiect: Turcia (coordonator), România, Polonia, Bulgaria și Anglia. Volumul este disponibil pe suport de hârtie și în format electronic. Titlul volumului este „A Path to the Past" și a apărut la Editura Edu, Târgu-Mureș, 2011. Volumul este disponibil în șase limbi. A mai publicat articole de specialitate în diferite volume și reviste.

Lasă un comentariu