Specialiști și autorizare sanitară pentru saloanele de bronzare!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 203, din 18 martie 2016, a fost publicat Ordinul ministrului Sănătății nr. 291/2016 privind normele de igienă pentru saloanele (centrele) de bronzare, document ce va intra în vigoare după aproximativ șase luni, adică în 14 septembrie a.c.

Până atunci, saloanele de bronzare vor trebui să obțină o autorizare sanitară de la direcțiile teritoriale de sănătate publică, angajații vor avea nevoie de instruire de specialitate, iar regulile de igienă vor deveni foarte stricte.

Autorizarea sanitară va fi obținută în baza unei declarații pe propria răspundere, iar obligația se va aplica persoanelor fizice sau juridice care nu trebuie să se înregistreze la Registrul comerțului. În celelalte situații, saloanele de bronzare înființate de acum înainte vor fi inspectate sanitar de către direcțiile de sănătate publică.

Titularul fiecărui aparat de bronzat va trebui să completeze registrul aparatului și registrul de exploatare, iar în cazul în care un aparat nu mai funcționează, este casat sau este vândut titularul va trebui să informeze direcția teritorială de sănătate publică.

În plus, fiecare firmă care va folosi aparate de bronzat va trebui să întocmească un registru cu fișele clienților și să păstreze, timp de cel puțin trei ani, declarația pe propria răspundere a clientului.

Personalului salonului de bronzare va trebui să i se asigure, de către angajator, două cursuri de instruire în vederea specializării, respectiv un curs cu noțiuni fundamentale de igienă și un curs de instruire de specialitate, efectuat de Centrul Național de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul Comunitar (din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

Curățenia în saloane se va realiza de către personal calificat, la începutul sau la sfârșitul programului de lucru, dar și ori de câte ori este necesar, iar suprafețele aparatelor de bronzat cu care vin în contact clienții vor trebui dezinfectate după fiecare folosire.

Inițiatorii actului normativ susțin că aceste noi măsuri se impun în vederea creșterii gradului de supraveghere și de control a condițiilor igienico-sanitare și a procedurilor utilizate în saloanele de bronzat, precum și a gradului de informare și consiliere a utilizatorilor privind riscurile la care se expun atunci când folosesc solarul.

„Actualmente, în majoritatea saloanelor de bronzat nu se asigură ochelari de protecție, personalul nu dispune de cunoștințe și nici de instruire, iar clienții nu sunt informați, avertizați sau consiliați", se precizează în expunerea de motive.

Lasă un comentariu