„Păsările migratoare se întorc din tropice…"

Distribuie pe:

Camera video instalată de Asociaţia „Grupul Milvus" pe un cuib de berze din Dumbrăvioara a surprins, la începutul acestei săptămâni… întoarcerea acasă a două „locatare", venite din Africa de Sud, după ce au străbătut peste 9000 de kilometri. Noua cameră web instalată anul trecut în localitatea mureşeană a înregistrat, într-o singură zi, peste 9.000 de vizitatori, ajungându-se, pe tot parcursul anului, la aproape 65.000 de utilizatori care au accesat imaginile legate de activitatea berzelor. Potrivit reprezentanţilor Milvus Grup, după câteva zile de binemeritată odihnă, înaripatele vor purcede la refacerea cuibului, aşteptând…să vină barza.

În urmă cu 110 ani, în 1906, a fost semnată Convenţia Internaţională prin care data de 1 aprilie a fost declarată drept Ziua Internaţională a Păsărilor, fiind marcată, anual, în cadrul programului UNESCO „Omul şi biosfera". Este primul eveniment ecologic al lunii aprilie, având ca scop conştientizarea oamenilor privind necesitatea protecţiei păsărilor, a habitatelor acestora şi, în general, a naturii. Pe de altă parte, iubitorii de păsări şi ornitologii consideră că această zi marchează şi începutul de migrare a păsărilor din iarnă în primăvară.

Potrivit statisticilor, aproximativ 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume sunt în pericol se dispară în acest secol din cauza defrişărilor, pescuitului, braconajului, schimbărilor climatice etc.

În contextul preocupărilor pentru natură şi biodiversitate, calendarul ecologic mai consemnează şi data de 10 mai - Ziua Mondială a Păsărilor şi a Arborilor, iniţiată de iubitori ai naturii şi de organizaţiile de protecţie a mediului.

Lasă un comentariu