EPIDEMIE DE OBEZITATE ÎN RÂNDUL COPIILOR

Distribuie pe:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de descopera.ro, atrage atenţia că obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote alarmante, devenind un coşmar exploziv în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990.

Membri ai comisiei asupra eradicării obezităţii infantile din cadrul OMS subliniază că fenomenul nu a fost considerat multă vreme o problemă majoră de sănătate, fiind apreciat de unii ca rezultat al unui comportament ales în familie.

Studiul desfăşurat timp de doi ani, în peste 100 de ţări, a ajuns la concluzia că guvernele şi politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie.

„Care este mesajul principal? Acela că nu sunt de vină copiii! Factori biologici, un comportament nespecific unei alimentaţii echilibrate, reducerea activităţii fizice în unităţile şcolare şi nereglementarea vânzării de produse care îngraşă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global. Dacă nu se întreprinde nimic, epidemia de obezitate ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătăţii, care au contribuit la creşterea duratei vieţii la scară mondială.

Recomandările noastre pot ţine loc bunului simţ: promovarea unor bune obiceiuri alimentare, activitate fizică, observarea psihologică a copiilor obezi. Însă, aceste principii nu au fost suficient puse în aplicare de guverne, iar numărul copiilor supraponderali a trecut de la 31 de milioane în 1990 la 41 de milioane în 2014.

În Africa, numărul copiilor sub cinci ani supraponderali aproape că s-a dublat între 1990 şi 2014, trecând de la 5,4 milioane la 10,3 milioane. Rata creşterii în Asia este mai greu de calculat, însă este aproape de jumătate (48%) dintre copiii consideraţi obezi în lume se află în ţările asiatice.

În ţările bogate, copiii proveniţi din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a preţului mic al hranei fast-food, cu conţinut ridicat de zahăr. În schimb, în ţările sărace, copiii familiilor avute sunt expuşi mai mult riscului obezităţii, mai ales în ţările în care un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos.

Două procese biologice expun copiii riscului de obezitate după naştere. Primul rezultă dintr-o malnutriţie în timpul sarcinii şi a vârstei celei mai fragede, iar al doilea poate apărea când mama însărcinată este ea însăşi obeză sau suferă de diabet. Soluţia? Numai regimurile alimentare şi sportul", susţine OMS. 

Lasă un comentariu