PREMIILE LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI

Distribuie pe:

31 martie 2016. Sala Armelor, din cadrul Cercului Militar Cluj-Napoca, a fost şi de această dată neîncăpătore, dar mai ales ,,grea'' sub apăsarea atâtor ranguri şi titluri academice deţinute de personalităţile adunate în acest loc, dar şi a mulţimii de poeţi şi scriitori veniţi din toată ţara pentru a asista la înmânarea premiilor Ligii Scriitorilor Români şi ale Editurii ,,Napoca Nova'' pe anul 2015.

Onoarea de a înmâna aceste premii a revenit preşedintelui Ligii Scriitorilor Români, poetul, scriitorul, eseistul, Al. Florin Ţene, printre premiaţi numărându-se ilustre personalităţi academice, cu vechime în ligă, dar şi oameni noi. Ne-a impresionat ,,Premiul pentru debut'' acordat unui scriitor care s-a lansat în lumea prozei anul trecut la vârsta de 91 de ani, dar şi altor două tinere studente. Foarte apreciat, elogiat chiar, a fost Premiul pentru ,,Cartea de publicistică literară'', acordat doamnei Mariana Cristescu pentru volumul ,,Gustul cenuşii'', Domnia Sa, împreună cu domnul Lazăr Lădariu, primind mulţumiri nu numai din partea conducerii ligii, dar şi a altor personalităţi care au luat cuvântul şi care au scos în evidenţă implicarea lor în foarte multe activităţi şi proiecte culturale derulate pe raza judeţului Mureş şi nu numai.

A urmat decernarea premiilor acordate de Editura ,,Napoca Nova'' pe anul 2015, ea fiind făcută de directoarea editurii, cunoscuta şi apreciata poetă, prozatoare, doamna Voichiţa Pălăceanu-Vereş. Printre cei premiaţi s-a numărat şi poetul nostru, dr. Marcoci Dorian, pentru volumul de poezii ,,Sculptorul tăcerii''. Editura şi-a prezentat cu această ocazie cea de a X-a, antologie(2015) în care, peste 150 de autori, poeţi, prozatori, eseişti, epigramişti şi-au etalat tot ce au avut mai bun, subsemnatul fiind apreciat ca având cele mai frumoase poezii din acest volum. Menţionez că filiala Mureş a Ligii Scriitorilor Români, care nu a împlinit încă un an de la înfiinţare, a primit frumoase aprecieri din partea conducerii centrale, pentru numeroasele activităţi şi acţiuni culturale în care au fost implicaţi până acum membrii ei.

În încheierea acţiunii a fost prezentată elogios activitatea publicistică, culturală, scriitoricească, de poet şi eseist, a domnului Lazăr Lădariu, domnia sa fiind invitat să ia cuvântul. A fost, aşa cum îl ştim, un cuvânt cu o mare încărcătură emoţională, dl Lazăr Lădariu făcându-şi studiile universitare în Cluj-Napoca, aici şi acum întâlnindu-se cu foşti profesori, colegi, vechi prieteni. A fost un cuvânt-manifest, care a făcut o excelentă radiografie a societăţii româneşti şi, mai ales, a culturii aflate într-un declin vizibil. A fost un cuvânt de îmbărbătare pentru toţi truditorii din domeniul scrisului pentru a nu-l abandona, pentru a-şi ascuţi şi mai mult pana, arma literaţilor din zilele noastre.

A fost o frumoasă şi înălţătoare zi a etalării valorilor scriitoriceşti, în cadrul căreia am remarcat că domnul Lazăr Lădariu, doamna Mariana Cristescu, Valentin Marica, Nicolae Băciuţ, Dimitrie Poptămaş sunt binecunoscuţi în lumea scriitorilor din ţară, iar activităţile derulate de filiala Mureş a Ligii Scriitorilor Români nu au trecut neobservate.

Lasă un comentariu