Leurda - un miracol pentru sănătate

Distribuie pe:

De câteva săptămâni, pe lângă ghiocei şi viorele, de prin păduri a apărut şi leurda (allium ursinum), numită şi usturoi sălbatic, ceapa ciorii, usturoi de pădure. Creşte prin pădurile umede din pădurile de foioase bogate în humus şi de aceea se simte, de regulă, puternicul miros de usturoi în preajma locului unde creşte această plantă, unul dintre vestitorii primăverii. Acum, leurda se poate procura şi din pieţele municipiului Târgu-Mureş.

Avantaje pentru sănătate

• Curăţirea şi subţierea sângelui. Dintre plantele medicale, leurda are printre cele mai puternice efecte de fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare.

• Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului.

• Sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ.

• Remediu important în hipertensiunea arterială. Substanţele active din leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sangvine, fiind un remediu foarte bun în caz de hipertensiune arterială. Se administrează tinctura de 4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.

• Studiile recente arată că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, „responsabili cu îmbătrânirea organismului".

Cum folosim leurda?

• Frunzele proaspete se consumă primăvara, într-o cură de 3-4 săptămâni, fiind amestecate cu diferite preparate culinare, salate de crudităţi, ciorbe, chiftele, perişoare, tocăniţe cu carne, având un rol decorativ dar şi de condiment foarte gustos.

• Tăiate mărunt, frunzele se consumă ca aperitiv, în amestec cu frunze de pătrunjel verde, se pun pe felia de pâine cu unt, brânză sau caşcaval ras, adăugând cimbrişor, boia de ardei şi piper măcinat.

• În stare uscată, frunzele se presară pe diferite mâncăruri în amestec cu pătrunjel şi ceapă, având efect de condiment deosebit de gustos.

Lasă un comentariu