In memoriam NICOLAE TONITZA

Distribuie pe:

În ziua de 13 aprilie a acestui an, se împlinesc 130 de ani de la naşterea celui care a devenit pentru toţi iubitorii de artă, pictorul celor mai expresivi ochi de copii, Nicolae Tonitza. Etalon în zona plastică română datorită seninătăţii lucrărilor sale, mai ales a celor din care ochii copiilor ne privesc cu candoare şi melancolie, Tonitza s-a remarcat ca unul dintre cei mai de seamă portretişti români, fiind modelat deopotrivă de Academia de Bele-Arte cât şi de renumitele şcoli de pictură italiană, germană şi franceză.

După un număr impresionant de biserici pictate cu aceeaşi măiestrie care respiră din tablourile sale, Tonitza a trecut din zona portretelor în cea a peisajelor, descoperindu-şi la un moment dat o atracţie deosebită pentru peisaje marine. Având în vedere că a luptat pe front şi a fost prizonier pentru o vreme, este cu atât mai remarcabil că lucrările sale şi-au păstrat prospeţimea şi seninătatea, reuşind să transmită sentimente pline de lumină şi culoare, desprinse parcă dintr-o lume fără frământări şi lipsuri. Valoarea lucrărilor sale este subliniată de cota pe care acestea au atins-o pe piaţa de artă din România. De exemplu, lucrarea „În iatac" a fost vândută în anul 2011 la o licitaţia pentru suma record de 290.000 de euro, performanţă egalată doar de Ştefan Luchian, a cărui operă „Două fete" a fost vândută la începutul anului 2013 cu 300.000 euro. Că Tonitza este cel mai bine vândut pictor din ţara noastră o demonstrează şi cele peste 60 de lucrări vândute în 2012, 48 vândute în 2013 şi 38 vândute în 2014, însumând aproximativ 3 milioane de euro.

În memoria noastră, Nicolae Tonitza va rămâne însă, pentru eternitate, unicul şi inegalabilul autor al poeziei pe care a adus-o în arta plastică română prin ochii copiilor, expresie a idealului, frumosului, şi a unor valori spirituale autentice.

Lasă un comentariu