Vaccinarea - singura modalitate de prevenire a rujeolei, oreionului şi rubeolei!

Distribuie pe:

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Mureş atrage atenţia asupra importanţei conştientizării populaţiei privind vaccinarea cu vaccin rujeolic, oreionic şi rubeolic a copiilor restanţieri şi a celor nevaccinaţi, conform Planului Naţional de Imunizare.

Într-un comunicat dat publicităţii se arată că în judeţele limitrofe judeţului Mureş se înregistrează cazuri de îmbolnăviri de rujeolă, vaccinarea fiind cel mai important act de prevenire a apariţiei principalelor boli transmisibile, printre care se numără şi oreionul şi rubeola. Părinţii sunt sfătuiţi să se prezinte la medicul de familie pentru vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Specialiştii DSP precizează că rujeola este o boală infecţioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale, oculare şi erupţie cutanată. La primele simptome, părinţii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul, pentru izolarea acestuia, prescrierea tratamentului şi prevenirea complicaţiilor bolii, printre care - diareea, otita medie, pneumonia, encefalita, putându-se ajunge până la deces.

Oreionul (parotida epidemică) este o boală contagioasă acută, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare fiind la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. La băieţi, una din complicaţiile majore este afectarea glandelor sexuale, dar şi compli-caţii ale pancreasului şi ale sistemului nervos (meningita).

Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă, când este contactată după naştere, însă, dacă survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fătului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli descrise mai sus este vaccinarea, avertizează medicii din cadrul conducerii DSP Mureş. 

Lasă un comentariu