Porumb la preț redus și ștergătoare de parbriz

Distribuie pe:

S-au scuturat florile de porumbar și corcoduș; înfloresc merii, prunii, perii, cireșii; s-au întors berzele și rândunelele. Ne aflăm în plină primăvară, iar fermierii au terminat de înființat culturile de sfeclă de zahăr, cerealele păioase de primăvară, cartof, culturile furajere și legumele. Dacă se îndreaptă vremea, se va intra la semănatul porumbului pentru boabe, o cultură rămasă la modă pentru majoritatea mureșenilor, chiar dacă valorificarea producției a rămas o gravă problemă nerezolvată.

Dr. ing. Marian Pogăcean, un specialist de mare ținută profesională, director la Unitatea Fitosanitară Mureș, și un practician valoros, prin producțiile obținute, mai ales la culturi semincere, ne-a declarat că pentru înființarea unui hectar de porumb, devizul de lucrări de la arat, semănat, până la recoltat se ridică la o investiție de peste 3.000 de lei. Având în vedere că în 2014 producția medie la nivel de județ a fost, la porumb boabe, în jur de 4.000 kg/ha, iar prețul de vânzare practicat la ora actuală este de numai 0,60 lei/kilogramul de porumb boabe, din start această cultură nu este rentabilă pentru micul producător agricol, fără să mai luăm în calcul munca, stresul, alergatul după cei care dețin parc de tractoare și utilaje agricole. Dr. ing. Marian Pogăcean susține că, atât pentru micul producător cât și pentru cei cu exploatații mari, rentabilitatea culturii de porumb intervine după ce s-a realizat o producție medie de cel puțin 6.000 kg/ha, cu condiția să se respecte tehnologia de cultură, aspect care presupune cunoștințe de specialitate, sămânță certificată din hibrizi valoroși, îngrășăminte chimice și erbicide. Nu în ultimul rând, fermierul să dețină în proprietate întreg parcul de mașini agricole. Domnia sa este nemulțumit și de faptul că funcționarii de la Consiliul județean au stabilit un preț de vânzare la cereale de 0,74 lei/kg, în timp ce prețul real practicat în județ, la grâu și porumb boabe, este de numai 0,60 lei/kg, iar producătorii agricoli sunt impozitați după un venit calculat la 0,74 lei/kg.

Mai există încă un fenomen care provoacă nemulțumiri fermierilor, cel legat de plata cu o mare întârziere a subvențiilor pentru producția vegetală și zootehnie. Este adevărat că datorită acestor subvenții, acordate cu mare întârziere și mult mai mici decât a celor acordate agricultorilor din Europa Occidentală, și datorită comasării terenurilor agricole, prin arendare de către fermieri profesioniști sau prin vânzări de terenuri, fața agriculturii mureșene s-a schimbat în bine. Dacă străbați județul în lung și-n lat, foarte rar vezi teren lăsat de pârloagă, iar culturile arată frumos, în comparație cu hotarul din județele vecine.

Să sperăm că Legea cooperativelor agricole va rezolva pe viitor și valorificare a civilizată a producției, în favoarea celor care trudesc, iar samsarii să fie eliminați. Deocamdată, în „Țara Mărului", la Reghin, pomicultori renumiți au înființat o cooperativă de valorificare a fructelor.

Ne așteptam din partea premierului Dacian Cioloș și a Guvernului de tehnocrați să pună în practică Legea camerelor agricole, propusă și apoi retrasă din motive politice. Camerele agricole reușeau, în mare măsură, să facă ordine în sectorul de valorificare, lăsat de 25 de ani la cheremul samsarilor, care nici cel puțin de la televizor nu cunosc cum se cultivă un morcov. Îmbucurător și faptul că din piețele de zi au cam dispărut clanurile de comercianți, care dictau prețul de vânzare la legume.

Joia trecută, premierul Cioloș declara, la inaugurarea unei fabrici de ștergătoare de parbrize auto din județul Prahova, că pentru a fi durabilă în viitor, creșterea economică trebuie să se bazeze pe investiții și pe producție. Investiția în această fabrică este cu capital american, iar noua fabrică asigură 300 de noi locuri de muncă, urmând să aprovizioneze constructorii de autovehicule din Europa cu ansambluri și componente pentru ștergătoare auto. Domnia sa a arătat că România este o țară stabilă, cu un potențial de dezvoltare foarte mare, obiectivul Guvernului fiind acela de a oferi predictibilitate și stabilitate. Toate bune și frumoase, vin investitorii americani să ne ajute să fabricăm ștergătoare de parbriz, cu muncitori plătiți ieftin, la un salar minim pe economie. Dar să nu uităm că tot un american ne-a păcălit, a furat Uzina de autoturisme de teren, ARO, de la Câmpul Lung Muscel. Să-mi fie cu iertare că nu prea am încredere în investitorii străini. Să ne amintim doar de scandalul cu Roșia Montană. Premierul Cioloș, fiind de profesie inginer horticol, trebuie să cunoască foarte bine potențialul enorm al României în realizarea unor producții la nivelul celor din America și Țările Occidentale, că din toate timpurile agricultura a adus valută și prestigiu României prin calitatea și cantitatea de produse agroalimentare exportate. Exista pe vremuri un Minister al Comerțului exterior, o Companie „Fruct export", Întreprinderi județene de valorificare a cerealelor și plantelor tehnice, de valorificare a legumelor și fructelor, societăți de vinificație, fabrici de conserve etc., etc. Astăzi nu ai unde vinde un kilogram de porumb la un preț convenabil și ne amăgim cu ștergătoare de parbriz.

Lasă un comentariu