Azi, 22 aprilie, Ziua Planetei Pământ

Distribuie pe:

În anul 1970, senatorul american Gaylord Nelson a atras atenţia asupra dezinteresului manifestat de clasa politică faţă de problemele mediului înconjurător, tot mai supus degradării. Răspunzând acestui semnal de alarmă, aproximativ 20 de milioane de americani, majoritatea tineri şi foarte tineri, au marcat pentru prima dată Ziua Pământului şi, astfel, a luat naştere mişcarea pentru protejarea mediului. După 20 de ani, în 1990, peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări ale lumii au transformat ziua de 22 aprilie într-o amplă manifestare, în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun, mai curat şi mai verde al planetei.

În 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei noastre.

D'ale Pământului…

• Diametrul ecuatorial: 12.756 km;

• Diametrul polar: 12.714 km;

• Temperatura: - 88 până la 58 grade Celsius.

• Viteza mişcării de rotaţie a Pământului scade treptat. Această încetinire are loc aproape imperceptibil, la aproximativ 17 milisecunde la o sută de ani. Acest fenomen are ca efect prelungirea duratei zilelor, dar se întâmplă atât de lent încât abia peste 140 de milioane de ani, durata unei zile ar putea să crească până la 25 de ore.

• Multă vreme, s-a crezut că Pământul este centrul universului: oamenii de ştiinţă din vechime pretindeau că Pământul stă pe loc, în vreme ce alte corpuri cereşti se mişcă, în orbite circulare, în jurul lui. În cele din urmă, a fost postulată, de către Copernic, opinia că Soarele era în centrul universului, lucru ce s-a dovedit, iarăşi, neadevărat.

• Pământul are un câmp magnetic puternic: acest fenomen este cauzat de miezul de nichel-fier al planetei şi de mişcarea de rotaţie foarte rapidă. Câmpul magnetic protejează Pământul de efectele vântului solar.

• Planeta Pământ are un singur satelit natural: Luna, care este şi cel mai mare satelit al oricărei planete din sistemul nostru solar. Totuşi, în termeni reali, ea este doar al cincilea cel mai mare satelit natural.

• Pământul este singura planetă care nu poartă numele unui zeu: celelalte şapte planete din sistemul nostru solar poartă nume de zei romani. Deşi numai planetele: Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn au fost „botezate" din cele mai vechi timpuri - pentru că erau vizibile cu ochiul liber - metoda romană de a da nume astrelor cereşti s-a menţinut şi după descoperirea lui Uranus şi a lui Neptun.

• Pământul este planeta cea mai densă din sistemul solar: densitatea variază în funcţie de zonă; de exemplu, miezul metalic este mai dens decât scoarţa. Densitatea medie a Pământului este de aproximativ 5,52 grame/centimetru cub. (space-facts.com)

Lasă un comentariu