Cetăţeni de Onoare şi laureaţi „Pro Cultura", la Zilele Târgumureşene - 2016

Distribuie pe:

Consiliul Local municipal Târgu-Mureş a aprobat, în cadrul şedinţei din 14 aprilie, acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Târgu-Mureş" unor personalităţi locale cu merite deosebite în viaţa ştiinţifică şi culturală a oraşului, a căror activitate a contribuit la o mai bună cunoaştere a istoriei şi a valorilor spirituale din arealul mureşean.

Titlul de „Cetăţean de Onoare" va fi acordat dlui Ioan Eugen Man (născut la 2 octombrie 1940, în comuna Hodac, judeţul Mureş), autor al unei remarcabile opere ştiinţifice despre patrimoniul imobiliar al oraşului, operă materializată în şapte lucrări fundamentale pentru istoria şi istoriografia Târgu-Mureşului, volume de referinţă, originale şi unice întrucât - se arată în expunerea de motive - nicio altă localitate din ţară nu dispune de o bază de date de o asemenea anvergură în domeniul imobiliar.

Aceeaşi distincţie va fi decernată dlui acad. prof. univ. dr. med. Peter Mihail Heinrich (născut la 11 mai 1929, în localitatea Sărăţeni, judeţul Mureş), fost cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, disciplina Microbiologie şi Inframicrobiologie, autor şi coautor a peste 180 de lucrări de specialitate, membru al mai multor societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

„Cetăţean de Onoare" al Municipiului Târgu-Mureş va deveni şi dna Peter H. Maria (născută la 9 ianuarie 1936, la Timişoara), doctor în ştiinţe farmaceutice, specialitatea Farmacognozie. Pe lângă o activitate didactică de peste 50 de ani, a depus şi o muncă ştiinţifică susţinută, fiind, împreună cu soţul - dr. Peter Mihail - coautor şi coredactor al mai multor volume despre istoria medicinii şi a farmaciei. Este, de asemenea, membră a unor societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

În aceeaşi şedinţă, consilierii municipali au hotărât acordarea premiului „Pro Cultura", după cum urmează: secţiunea Teatru - Roxana Marian, Farkas Ibolya; secţiunea Muzică - Molnar Tibor; secţiunea Literatură - Cornel Moraru, Szabo Robert Csaba; secţiunea Arte plastice - Adrian Chira, Kakonyi Csilla; secţiunea Dans - Lia Elisabeta Kemendi, Andras Lorant.

Titlurile de „Cetăţean de Onoare" şi premiile „Pro Cultura" vor fi decernate în cadrul manifestărilor prilejuite de cea de a XX-a ediţie a „Zilelor Târgumureşene", care va avea loc în perioada 9 - 15 mai.

Lasă un comentariu