Jean Hubert-Lebet, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, cetăţean de onoare al oraşului Sighişoara

Distribuie pe:

Într-un cadru protocolar, vineri, 13 mai 2016, în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara, în prezenţa primarului interimar Ionel Gavrilă şi a unui numeros public, a avut loc acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Sighişoara Excelenţei Sale Jean Hubert-Lebet, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în ţara noastră.

Acest demers, ca jurnalist şi cetăţean al oraşului Sighişoara, l-am demarat personal, anul trecut, în luna august, după un dialog în scris purtat cu domnul ambasador şi iniţierea unei solicitări adresate Consiliului Local Sighişoara, prin care am propus acordarea titlului de Cetăţean de Onoare domnului ambasador, pe motivul implicării nemijlocite şi directe a acestui mare iubitor de România, având cu oraşul Sighişoara o relaţie de suflet.

Excelenţa Sa a susţinut festivalul Academiei de Vară, consolidând relaţiile culturale şi de prietenie dintre cele două popoare, fiind implicat nemijlocit şi în propunerile novatoare privind filtrajul aerului în zona combinatului chimic Azomureş. Domnul ambasador este cel care a recomandat investitorilor elveţieni să vină în România şi implicit în judeţul nostru, iar municipiului Sighişoara i-a acordat titlul de „Perla României".

„Poate locuind aici, trăind aici, uneori vă scapă aspectele frumoase ale acestei ţări. Aveţi o ţară frumoasă, aveţi oameni minunaţi, aveţi o capacitate incredibilă în sectorul cultural, aveţi toleranţă, aveţi pace, aveţi siguranţă, aveţi oameni buni în jurul dumneavoastră, şi peisaje minunate", a declarat, emoţionat, ambasador elveţian, mărturisind că lucrează în diplomaţie de mai bine de 32 de ani, iar cea mai minunată perioadă au fost cei 5 ani la Ambasada Elveţiei în România.

Primarul interimar, Ionel Gavrilă, a trecut în revistă activitatea prodigioasă a înaltului demnitar elveţian, aportul imens al acestuia la consolidarea relaţiilor economice, culturale, sociale şi de prietenie dintre cele două popoare, iar deputatul de Mureş Ioan Cristian Chirteş şi-a arătat deosebitul respect la adresa ambasadorului Jean-Hubert Lebet, spunând: „Vă felicit pentru activitatea depusă în slujba conlucrării şi consolidării prieteniei dintre cele două popoare. Pe plan economic, pe raza judeţului Mureş, Elveţia este reprezentată de cei mai importanţi investitori, numai la Combinatul Azomureş lucrând peste 10.000 de oameni". Părintele protopop dr. în religie Ovidiu Dan s-a adresat înaltului oaspete, arătând că, de mai bine de 12 ani, la Sighişoara îşi desfăşoară activitatea două centre speciale, cel de zi şi unul de noapte, sub auspiciile bisericii ortodoxe, succesul acestei lucrări datorându-se în mare parte unui parteneriat fericit între Biserica Ortodoxă şi o Fundaţie misionară elveţiană - „Pro Sighişoara". Numai în anul trecut această fundaţie a investit în activităţi sociale aproape o jumătate de milion de euro.

Cu siguranţă în drumurile lui, ambasadorul Elveţiei va păstra cele mai frumoase amintiri despre şederea în România, iar printre acestea se vor afla şi vizitele întreprinse în judeţul nostru, unde la loc de cinste va fi şi oraşul Sighişoara, cu a lui măreaţă Cetate Medievală.

Lasă un comentariu