Sfântul Mitropolit, Martir şi Cărturar, ANTIM IVIREANUL - omagiat la Reghin, la trei secole de la martirajul său

Distribuie pe:

„Ţie Ierarhule Antim, înfloritul bărbat al Iviriei, răsădit peste hotare în pământul cel bun, rod şi mai mult să aduci, şi noi cinstirea noastră îţi aducem: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!" (Condac 1, Acatistul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca anul 2016 să fie an omagial dedicat Sfântului Mitropolit, cărturar şi martir, Antim Ivireanul, întrucât se împlinesc trei secole de la moartea sa mucenicească, şi a tipografilor bisericeşti, precum şi an omagial dedicat educaţiei tineretului creştin ortodox. Între ierarhii care au înscris pagini strălucite în istoria Bisericii noastre se numără şi mitropolitul Ţării Româneşti Antim Ivireanul. Ca desăvârşit călugăr tipograf, ctitor de aşezăminte sfinte, creator de limbă românească, episcop, mitropolit, martir pentru credinţa cea dreptmăritoare în Hristos Domnul, Antim a întruchipat pe adevăratul păstor, care-şi pune sufletul pentru credincioşii săi. Este canonizat, ca sfânt, de Biserica Ortodoxă Română, în 1992, şi este prăznuit în fiecare an la 27 septembrie.

Primăria şi Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior", Societatea Reghineană de Istorie, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Reghin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, au organizat la Reghin, în perioada 19-20 mai 2016, Conferinţa Naţională Sfântul Antim Ivireanul, Mitropolit, Martir şi Cărturar - 300 de ani de la martirajul său, o manifestare culturală de mare anvergură, ce s-a dovedit a fi o sărbătoare a culturii şi spiritualităţii româneşti. Această conferinţă reprezintă o primă ediţie dintr-o serie de manifestări omagiale sub genericul Ierarhi şi  preoţi cărturari ai României, proiect iniţiat de Biblioteca Municipală din Reghin, prin Societatea Reghineană de Istorie.

Evenimentul dedicat Sfântului Antim Ivireanul a debutat joi, 19 mai 2016, de la ora 17, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, cu un microrecital de muzică sacră, susţinut de grupul vocal reghinean „Crenguţă de brad ". Conform bunei tradiţii şi rânduieli creştineşti, s-a început prin cântarea pascală Hristos a Înviat! şi printr-o rugăciune de binecuvântare. În cadrul deschiderii festive a conferinţei naţionale, au susţinut alocuţiuni: Sorina Bloj, directorul Bibliotecii Municipale reghinene, pr. Teodor Beldean, protopopul ortodox al Reghinului, pr. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, inspector şcolar la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuţa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, deputat ing. Vasile Gheorghe Gliga.

Pentru merite deosebite, aduse la realizarea acestui eveniment cultural, au fost distinse cu diplome de merit o serie de personalităţi precum: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Stelian Gomboş, Cosmin Cosmuţa, Sorina Bloj, Florin Bengean, Teodor Beldean, Claudiu-Dorin Chiorean, Ana-Maria Chiorean, Daniela Friciu, Stela Iacob, iar doamna primar Maria Precup a primit un frumos buchet de flori. De asemenea, au fost distinşi cu diplome şi profesorii de religie din zona Reghinului, în cadrul acestei conferinţe având loc şi un cerc pedagogic al dascălilor de religie din această zonă. Moderatorul evenimentului, dr. Florin Bengean, a citit o scrisoare a domnului Secretar de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, care a transmis organizatorilor câteva gânduri şi mesaje de felicitare cu ocazia organizării acestei manifestări culturale.

Programul a cuprins apoi o primă serie de conferinţe, astfel: distinsul cărturar şi patriot român Lazăr Lădariu a susţinut conferinţa cu tema Antim Ivireanul: ortodoxie şi românism, o lucrare extrem de amplă, complexă şi foarte bine documentată; scriitorul şi publicistul dr. Valentin Marica a prezentat conferinţa Antim Ivireanul, dimensiunea artistică a Didahiilor; părintele inspector dr. Claudiu-Dorin Chiorean a prezentat conferinţa Sfântul Antim Ivireanul - întemeietorul limbii literare, cultice şi liturgice româneşti. Prima zi a conferinţei s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de icoane şi obiecte pascale din cadrul festivalului Vestitorii bucuriei Învierii, de asemenea, au fost expuse şi lucrări ale artistului plastic reghinean Maria Mera.

În ziua de vineri, 20 mai 2016, programul Conferinţei Naţionale a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la biserica „Înălţarea Domnului" din Reghin, de către preacucernicul părinte protopop Teodor Beldean, apoi, de la ora 9,30, a fost săvârşită slujba Acatistului Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, de către un impresionant sobor de preoţi din Reghin şi împrejurimi. De la ora 10, în acelaşi măreţ locaş de închinăciune,

a avut loc a doua parte a susţinerii conferinţelor. Părintele protopop Teodor Beldean a adus cuvinte de omagiere la adresa celui elogiat cu acest prilej, a reliefat, de asemenea, importanţa acestui mare eveniment cultural care a avut loc la Reghin.

În conferinţa domniei sale, dr. Nicolae Băciuţ s-a referit pe larg la vasta personalitate şi operă a Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul, la rolul acestuia în dezvoltarea culturii române, precum şi la alte multiple realizări. Părintele profesor dr. Cosmin Cosmuţa, un distins teolog şi istoric bisericesc din Cluj-Napoca, a susţinut conferinţa cu tema Îndemnurile Sfântului Antim Ivireanul pentru viaţa religios-morală a credincioşilor săi. Lucrarea domnului dr. Stelian Gomboş, consilier în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, intitulată Sfântul Ierarh Antim Ivireanul şi viziunea sa cu privire la relaţia Stat-Biserică, precum şi folosul, participarea sau impactul creştinilor ortodocşi români în Uniunea Europeană de astăzi…, a fost citită de părintele Dimitrie Gherman, iar dr. Florin Bengean a susţinut conferinţa cu tema Sfântul Antim Ivireanul - Apostol şi Mucenic al dreptei credinţe. Programul a mai cuprins un memorabil microrecital de muzică sacră susţinut de doamna Sorina Bloj. Apoi, un grup de eleve de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu" din Reghin, coordonaţi de prof. Daniela Friciu, au susţinut un frumos moment cultural-spiritual-artistic, astfel, elevele Diana Blaga Covrig, Andreea Olari, Ariana Mileşan şi Diana Mânicaru au recitat versuri din lirica românească, iar Andreea Grama a interpretat un frumos cântec religios. Apoi au fost acordate diplome preoţilor din Reghin şi din împrejurimi, pentru implicarea lor deosebită la buna reuşită a acestei sărbători cultural-spirituale. De asemenea, menţionăm faptul că toţi cei care au susţinut conferinţe ştiinţifice în cadrul acestui eveniment, au primit cadou câte o icoană lucrată în atelierele de pictură de la Reghin. Conferinţa Naţională s-a încheiat cu o sfântă rugăciune şi cu intonarea imnului pascal Hristos a Înviat! de către toţi cei prezenţi.

Această Conferinţă Naţională, organizată la Reghin, a reprezentat o adevărată sărbătoare a culturii şi spiritualităţii româneşti, a fost un eveniment de mare anvergură, un moment încărcat de emoţie, bucurie sufletească şi înălţare duhovnicească.

Sfântul Mitropolit Martir şi Cărturar Antim Ivireanul a înscris unul din cele mai mari nume în istoria Bisericii şi a neamului nostru. Cu drept cuvânt, este vrednic de toată cinstea şi lauda acest prea ales ierarh, care a înfrumuseţat chipul neamului românesc. Sfântul Antim Ivireanul este un scump dar duhovnicesc făcut ţării noastre de purtarea de grijă a bunului Dumnezeu, care a îndreptat paşii acestui om minunat spre pământ românesc, la vremea şi cu voia sfântului, binecredinciosului şi înţeleptului voievod Constantin Brâncoveanu. Sfântul Antim Ivireanul a fost un suflet rar şi a devenit un bun român, şi fericit a fost gândul celui care l-a chemat spre pământul şi spre sufletul nostru. Aici s-a împlinit chemarea lui, aici era locul potrivit misiunii lui. Sfântului Antim i se cuvine nu numai datorita recunoştinţă şi cinstire românească, ci şi recunoaşterea şi preţuirea Ortodoxiei întregi.

Lasă un comentariu