CONFERINȚA DE PRIMĂVARĂ A PREOȚILOR DIN PROTOPOPIATUL LUDUȘ

Distribuie pe:

EDUCAȚIA RELIGIOASĂ A TINERETULUI, TEMELIA PROPĂȘIRII SPIRITUALE A NEAMULUI NOSTRU

La sediul Protopopiatului Ortodox Român Luduș, jud. Mureș, a avut loc conferința de primăvară a preoților ortodocși cu tema mai sus enunțată. Ea a fost precedată de un moment de rugăciune „TE DEUM" oficiată în Biserica Protopopiatului Luduș. Părintele protoiereu Viorel Voșlobanu, a deschis conferința, urând bun venit tuturor preoților și în special părintelui consilier Rafael Orzeiu, trimisul Înalt Prea Sfințitului nostru arhiereu IRINEU.

Tema a fost pregătită de preoții Ramiro Mărginean din parohia Sânger, Viorel Cengher din parohia Papiu Ilarian și Vasiu Daniel din parohia Cuci.

Părintele Ramiro Mărginean, în cuvântul sfinției sale, a subliniat unele aspecte demne de reținut. Biserica și școala sunt două instituții atât de apropiate ca funcție, încât este imposibil să slujești în Biserică și să faci abstracție de școală și invers, să faci parte din instituția școlii și să faci abstracție de Biserică. Amândouă au în vedere omul: Biserica se ocupă de mântuirea omului, iar școala de instruirea lui. Dar nu există mântuire fără cunoaștere și cunoaștere fără instruire. Pe pământ românesc primele școli au fost cele din tinda bisericilor și din mănăstiri, iar Biserica a slujit. Cea mai veche școală românească a fost la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului, din 1495. De reținut faptul că pe lângă mănăstiri și centrele mitropolitane existau de la început tipografii, ateliere de pictură, sculptură, broderie, argintărie, și, de asemenea, erau școli unde se pregăteau viitorii preoți, dascăli, dieci și copiști. S-a accentuat faptul că în istoria noastră Statul a recunoscut importanța Bisericii în pacificarea maselor prin educarea spirituală a acestora; moșii și strămoșii noștri erau atenți cu viața religios-morală pentru că de ea depindea bunăstarea lor în viața pământească. S-au reliefat chipuri îmbunătățite de clerici care prin exemplul lor sunt modele drept de urmat: părintele profesor dr. Dumitru Călugăr și celebrul monah de la Mănăstirea Rohia Nicolae Steinhardt, publicist, scriitor, critic literar și jurist român, de origine iudaică, creștinat în pușcăriile comuniste.

Părintele Viorel Cengher ne prezintă parohia - „școală a neamului românesc", în care Hristos și sfinții sunt modele de educație și bună-viețuire. Hristos este modelul de viețuire neprihănită, de iubire supremă, și izvorul tuturor virtuților: Lumină pură a sfințeniei, Iubire jertfelnică, model de răbdare și de suferință, de pace și de hărnicie. Lumea și tineretul are azi nevoie de sfinți ca adevărate modele, ei care sunt adevărate icoane. Un rol important în educarea și formarea tineretului din zilele nostre îi revine Sfintei Biserici prin reprezentanții ei, în special prin slujitorii sfintelor altare, așa cum odinioară bine spunea Antim Ivireanul. Astăzi, Biserica a devenit cu adevărat parteneră a școlii în actul cultivării spiritului uman.

Părintele Vasile Daniel a prezentat modele de bune practici în educarea tineretului, mijloace pastorale ca: practicarea virtuților, grupuri de inițiativă pentru rugăciune, pelerinaje, excursii, tabere creștine. S-a accentuat importanța parteneriatelor între Biserică și școală, între preotul paroh și profesorul de religie. Tineretul creștin poate avea activități sociale pentru ajutorarea celor suferinzi, a celor lipsiți material, a celor singuri și debusolați. Tinerii trebuie să fie conștientizați și de dragostea de patrie, și preoții prin atitudinea lor pot să facă din tineri un câștig pentru Dumnezeu și țară.

Preoții Pop Sandu din parohia Miheșul de Câmpie, Mareș Mircea din parohia Oarba de Mureș și subsemnatul au adus un plus de valoare pentru întregirea conferinței.

După sfaturile utile ale părintelui protoiereu Voșloban Viorel și ale părintelui Consilier Rafael Orzoiu, am adus mulțumirile noastre Bunului Dumnezeu pentru reușita conferinței, plecând fiecare dintre noi, sacerdoți ai Domnului, asemenea albinelor încărcate cu nectar către enoriașii noștri, pentru a produce polenul dulce al învățăturii HRISTICE, atât de necesar poporului dreptmăritor creștin, al lui Dumnezeu și al Neamului nostru Românesc.

 

Lasă un comentariu