Răspundem cititorilor PENSIILE SOCIALE NU AU FOST INDEXATE!

Distribuie pe:

Domnul Dumitru Țogorean, din satul Răzoare, comuna Miheșu de Câmpie, ne întreabă care este motivul pentru care pensia soției sale nu a fost indexată, de la 1 ianuarie 2016, cu 5 la sută, așa cum s-a întâmplat în cazul altor pensionari.

Din păcate, domnul Țogorean nu ne precizează dacă soția domniei sale, născută în anul 1934, este beneficiară de pensie socială, așa cum sunt majoritatea celor care au muncit în agricultură. Dacă face parte din această categorie, într-adevăr, cuantumul pensiei nu i-a fost majorat.

Menționăm că pensia socială minimă garantată (sau indemnizația socială pentru pensionari, cum se numește în prezent) a fost instituită începând cu luna aprilie 2009, prin O.U.G. nr. 6/2009, atunci când nivelul acesteia era de 300 de lei. De la începutul lunii octombrie 2009, pensia socială s-a majorat la 350 de lei, iar la 1 ianuarie 2015 a ajuns la 400 de lei, atât cât este și în prezent.

Potrivit actului normativ amintit, de pensie socială minim garantată beneficiază pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiilor și a indemnizațiilor plătite în baza legilor speciale se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Această pensie nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, este de fapt o sumă calculată ca diferență dintre plafonul de 400 lei și cuantumul drepturilor primite pe cupoane, rezultate din însumarea tuturor pensiilor și a indemnizațiilor.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, valoarea punctului de pensie a devenit 871,7 lei, majorarea fiind de 5 la sută.

În cazul acelor persoane care au pensii situate cu mult sub 400 lei, chiar dacă au beneficiat de majorarea cu 5%, și dacă cu această majorare nu au ajuns la nivelul sumei de 400 de lei, cuantumul lunar al drepturilor rămâne neschimbat, adică primesc tot 400 de lei.

Lasă un comentariu