Cum își cheltuiesc banii românii prin comparație cu alți cetățeni UE - mâncarea bate tot

Distribuie pe:

Cheltuielile unei gospodării pentru locuință, apă, electricitate, gaze, alte utilități și combustibili însumează în România 18,4% din cheltuielile totale, în timp ce ponderea medie din UE e de 24,1% - potrivit datelor Eurostat, citate de Spotmedia.ro, pentru întreg anul 2022.

România înregistrează, însă, cea mai mare pondere a alimentelor în totalul cheltuielilor gospodăriilor, media națională, de 23,7%, fiind cu 11,5 puncte procentuale peste media UE și cu aproape cinci procente peste cea a Bulgariei, a doua plasată în acest clasament.

Mai jos, procentele din cheltuielile totale ale românilor - cu unele observații aparent surprinzătoare: cheltuielile cu hainele și încălțămintea, cu educația și cu sănătatea sunt peste media UE; diferența provine din aceea că aceste cheltuieli trebuie să-și găsească loc în venituri mai mici decât media UE.

Alimentele depășesc 14% în cheltuielile gospodăriei în statele cu venituri salariale medii mici, iar majoritatea acestor țări sunt membre ale fostului bloc comunist. Lor li se adaugă însă și Portugalia, cu salariul mediu sub 1.200 de euro, dar și Grecia.

Topul țărilor unde alimentele acoperă procente mari din cheltuieli: România - 23,7%; Bulgaria - 18,9%; Slovacia și Lituania - 18%; Estonia și Letonia - 17,7%

Ponderile cele mai mici, sub 9%, sunt întâlnite în: Irlanda - 7%; Luxemburg - 8,2; Austria - 8,9%

România importă masiv alimente pentru că producția internă nu face față consumului

O analiză a Institutului Național de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022) arată că țara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă și carne de ovine/caprine.

Analiza preluată de Economica. net preluată de Spotmedia.ro dezvăluie cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru fiecare produs din frigider:

1.Legume și produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe și pepeni - producția internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, față de 88% în 2015.

Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase - 55,9% (față de 68,5% cu an în urmă)

Alte legume: roșii - 61,6% (față de 71,4% în 2021); varză - 72,6%; ceapă - 75,8%; cartofi - 56%.

2. Fructe și preparate din fructe - 64,4%

Din care: pepeni - 83,6%; mere - 78,6% (față de 84,4% cu un an în urmă); struguri - 90,5%; prune - 95,5%; cireșe și vișine - 89,2%; piersici și nectarine - 17,1%.

3. Carne - 71%

Din care stăm foarte bine la cea de ovine și caprine - 124%

În rest la carnea de porc producția internă acoperă sub 50% din consum, dar la carnea de pasăre am ajuns la un grad de autosuficiență de 96,2%. Și la carnea de vită stăm binișor, cu consum asigurat intern în proporție de 88,2%.

4. Ouă - aici avem puțin excedent - 103,8%

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Lasă un comentariu