TRATAMENT REVOLUŢIONAR CU CELULE STEM PENTRU PERSOANELE CARE AU SUFERIT ACCIDENTE VASCULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la compania SanBio din Mountain View, California, citaţi de descoperă.ro, susţin că persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) şi au rămas ţintuite în scaunul cu rotile pot merge din nou după ce primesc un tratament revoluţionar, care constă în injectarea în creier a unei soluţii care conţine celule stem.

„Compania noastră se ocupă cu dezvoltarea de terapii regenerative pentru maladii neurologice, iar în acest test clinic am experimentat injecţiile cu celule stem făcute în creierul pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale.

Toţi pacienţii care au participat la acest test clinic au arătat semne de recuperare. Scorurile obţinute de aceştia pe o scară de 100 de puncte pentru evaluarea mobilităţii (unde 100 de puncte semnifică mobilitatea completă) s-au îmbunătăţit în medie cu 11,4 puncte. Cele mai evidente schimbări în bine au fost remarcate în ceea ce priveşte puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-şi folosi mâinile şi abilitatea de comunicare, în special la cei la care centrii vorbirii au fost afectaţi de atacul cerebral.

Injectarea celulelor stem s-a realizat printr-o incizie de sondă operată în craniu, în zona regiunilor cerebrale care controlează activitatea motorie şi care au fost afectate de atacul cerebral. Fiecare dintre participanţii la experiment a primit doze de 2,5, 5 sau 10 milioane de celule stem.

Substanţa injectată conţinea celule stem mezenchimale prelevate din măduva spinării de la donatori sănătoşi. Am intervenit genetic asupra acestor celule pentru a le induce o genă denumită Notch1, ce are rolul de a activa anumiţi factori care contribuie la dezvoltarea cerebrală a copiilor.

Noi credem că aceste celulele stem modifică creierul adult, făcându-l să fie mai apropiat de un creier de copil, care se repară foarte bine. Aceste celule produc tot felul de factori de creştere care contribuie la vindecare şi care acţionează şi antiinflamator, pentru că inflamaţia poate împiedica procesul de reparare.

Însă, mai avem multe de învăţat, în special care sunt cele mai potrivite celule pentru această sarcină, care este doza potrivită şi care este cea mai bună modalitate de a introduce această doză în organism", explică specialiştii americani.

Lasă un comentariu