GHEORGHE LAZĂR prezent la ,,Casa Iancului''

Distribuie pe:

Miercuri, 22.06.2016, în seria manifestărilor organizate de conducerea Societăţii Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu'' - Filiala Mureş şi a Despărţământul Central Judeţean Mureş al ASTREI, pentru a cunoaşte personalităţile iluminate ale neamului românesc, în prezenţa unui public avizat, a fost evocat marele cărturar ardelean, Gheorhe Lazăr (1779 -1823), întemeietor de şcoală românească.

În deschidea evocării, preşedintele societăţii, dl Ioan Berţa, a informat adunarea că, de curând, colecţiile Casei Memoriale ,,Avram Iancu'' s-au îmbogăţit cu un număr însemnat de piese autentice, originale din zona munţilor Apuseni, donate de dl ing. Costea Ioan, pensionar, distins colecţionar din Câmpeni, obiecte pe care le-a prezentat, explicându-le semnificaţia, funcţionalitatea şi importanţa lor în cadrul coleţiilor de la ,,Casa Iancului''.

Comunicarea dl Dimitrie Poptămaş, aşteptată cu viu interes, cu privire la viaţa, opera şi activitatea ilustrului cărturar ardelean Gheorghe Lazăr, a fost punctată cu date ce au scos în evidenţă importanţa celui evocat pentru şcoala şi cultura românescă, ideile iluministe, inovatoare, democratice, ale acestui mare cărturar - patriot, român ardelean originar din părţile Avrigului, într-o perioadă de adânci frământări şi mari transformări în viaţa, cultura şi şcoala românescă din sec. XVIII - XIX.

Completările parlamentarului Adrian Moisoiu au întregit evocarea cu date noi în referire la cel menţionat, al cărui nume este emblematic astăzi pentru şcoli, instituţii şi distincţii româneşti, relevând istoria acestora. În încheierea activităţilor, subsemnatul a citit câteva poezii legate de evenimentele pe care le comemorăm în aceste zile.

De menţionat că activităţile ce se desfăşoară aproape săptămânal la ,,Casa Iancului'' atrag un număr mare de persoane, din rândul cărora tineretul este din ce în ce mai numeros, lucru extrem de îmbucurător şi lăudabil, semn că temele propuse spre dezbatere sunt atractive, iar lectorii extrem de agreaţi. Din partea auditoriului felicitări sincere conducerii Societăţii Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu'' - domnilor Berţa Ioan, Mihai Monoranu şi doamnei Emilia Lazăr.

Următoarea manifestare cu tema ,,Eminescu şi revenirea la izvoarele Transilvane'' va avea loc la data de 29.06.2016, ea fiind susţinută de dr. Valentin Marica şi prof. Alexandru Ciubîcă.

Lasă un comentariu