Proiecte cu finanţare europeană, finalizate de Municipiul Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Joi, 30 iunie, au fost finalizate, fizic şi financiar, o serie de proiecte finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2009-2013, au anunţat surse din cadrul conducerii Serviciului Proiecte cu Finanţare Internaţională al Municipiului Târgu-Mureş. Lucrările au vizat reabilitarea şi modernizarea unor străzi şi blocuri de locuinţe din municipiu, precum şi reamenajarea unor spaţii publice şi de agrement la Platoul Corneşti.

Astfel, în cadrul proiectului „Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe în Târgu-Mureş - Lot V", au fost reabilitate blocurile de locuinţe din Piaţa Gării nr. A3, strada Măgurei numerele: 17-19-21-23-25-27 şi strada Minozelor nr. 1. Valoarea totală a cererii de finanţare a fost de 3.811.236 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a reprezentat 2.061.507 lei.

Proiectul „Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe în Târgu-Mureş - lot VI", în valoare totală de 2.714.869 de lei (finanţare nerambursabilă - 1.463.522 de lei) a cuprins imobilele de pe Aleea Covasna nr. 12, Aleea Carpaţi nr. 43 şi Koos Ferenc nr. 21, iar în cadrul lotului VII, au fost reabilitate blocurile de pe strada Moldovei nr. 18A, Bulevardul Pandurilor nr. 5-7, respectiv nr. 72, din valoarea totală a cererii de finanţare, de 1.837.567 de lei, obţinându-se o asistenţă financiară nerambursabilă de un milion de lei. (Rezultatul imediat a constat în reabilitarea a 82 de apartamente pentru creşterea eficienţei energetice.)

Obiectivul specific al proiectelor menţionate a vizat reducerea consumului anual specific de căldură pentru încălzire, prin realizarea lucrărilor de intervenţie privind creşterea performanţei energetice la blocuri. Lucrările au constat în schimbarea tâmplăriei exterioare (ferestre şi uşi), inclusiv închiderea balcoanelor, termo-hidroizolarea acoperişurilor, izolarea termică a planşeului peste subsol etc.

A fost anunţată, de asemenea, finalizarea proiectului „Creare stradă de legătură între strada Livezeni şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş", proiect ce face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) derulat de Municipiul Târgu-Mureş, în calitate de Pol de Dezvoltare Urbană. Din valoarea totală a proiectului (45.301.817lei), asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 26.377.010 lei. Prin lucrările executate (reparaţii carosabil, trotuare, amenajare parcări, staţii de autobuz, canalizare, reţea nouă de iluminat public, semnalizare rutieră etc.) au fost reabilitate 12 străzi, pe o lungime totală de 7.850 de metri, realizându-se un culoar de legătură între Spitalul Judeţean de Urgenţă şi strada Livezeni, format dintr-o reţea de străzi urbane (artere principale şi secundare) grupate ca un tot unitar, facilitând accesul rapid din toate zonele oraşului către zona clinicilor.

În fine, un alt proiect de anvergură (în valoare de peste 14.000.000 de lei) recent finalizat este „Modernizare şi reamenajare spaţii publice de agrement Platoul Corneşti din Târgu-Mureş", urmărindu-se ridicarea potenţialului de utilizare a acestei zone tradiţionale de agrement, atât prin amenajări punctuale, cât şi prin reconsiderarea contextului amplasamentului în ansamblul urban general. Obiectivele investiţiei au constat în realizarea trenuleţului de agrement (cu două vagoane autopropulsate, cu o capacitate de 30 de locuri fiecare, pe o cale ferată în lungime de 1036,90 m); amfiteatru în aer liber, cu o capacitate de 150 de locuri, prevăzut cu scară pentru persoane cu dizabilităţi; un skate-park în suprafaţă de 1.000 mp; un traseu off-road pentru mountain-bike, în lungime totală de 2.474 metri şi lăţime medie de 2 m, prevăzut cu garduri de protecţie, jaloane şi marcaje de ghidare cu bandă indicatoare; pista de alergări, cu o lungime de 1.270 metri şi lăţime de 1,50 metri; fântâna arteziană, situată în scuarul din faţa intrării la Grădina Zoologică; spaţiu verde plantat, cu o suprafaţă amenajată de 7.000 de metri pătraţi; două parcări auto cu 20 şi respectiv 74 de locuri.

Accesarea de fonduri europene rămâne, în continuare, prioritară pe agenda municipalităţii târgumureşene: în prima conferinţă de presă după reînvestirea în funcţia de primar al municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea a anunţat că s-a adresat premierului Cioloş, propunându-i o întrevedere cu reprezentanţii administraţiilor locale pe tema unui program legislativ minimal pentru deblocarea procedurilor de accesare a fondurilor, iniţiativă agreată de şeful Guvernului.

Lasă un comentariu