Dascăli mureşeni - BRIENA STOICA

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 20 martie 1980 în oraşul Târgu-Mureş, în familia Voaideş. Mihai şi Paraschiva, părinţii ei, mama - asistentă medicală, tata - tehnician transporturi, o aşteptau demult, pentru ca Ligia, sora ei mai mare, să nu fie singură la părinţi. Venirea pe lume în 1986 a frăţiorului ei Paul i-a adus multă bucurie şi tot atâta durere, când a plecat brusc, 13 ani mai târziu.

A început parcursul şcolar la Şcoala Generală nr. 15, terminând ciclul gimnazial la Şcoala Generală nr. 4, din municipiul Târgu-Mureş, unde a avut parte de profesori extraordinari, dar a admirat-o în mod deosebit pe doamna profesoară de limba română Laura Urzică, un model de profesor exigent dar complet dedicat meseriei sale. Urmându-şi înclinaţia spre limbi străine şi literatură, a păşit prima dată în Colegiul ,,Al. Papiu Ilarian" în clasa a 9-a, profilul filologie, bilingv engleză. Iubind lectura, a fost printre foarte puţinii care s-au încumetat să susţină bacalaureatul în Literatură Universală.

A urmat cursurile Facultăţii de Litere, specializarea Engleză-Română în cadrul Universităţii ,,Lucian Blaga", din municipiul Sibiu. Biblioteca Americană şi Britanică de care dispunea facultatea au hrănit setea de lectură şi au motivat-o să fie mereu printre primii din cei peste 100 de studenţi din generaţia ei, beneficiind de burse de studiu pe parcursul celor 4 ani. A debutat cu lucrarea What is Real, Really la o conferinţă internaţională a studenţilor în Ankara, Turcia în 2002. Licenţa în limba şi literatura engleză a luat-o cu 10, şi a continuat studiile de masterat în specializarea British and American Cultural Studies, care s-au încheiat în 2005 cu susţinerea dizertaţiei Reprezentări ale Holocaustului între Realism şi Postmodernism.

În învăţământ a debutat în 2003, anul în care s-a şi căsătorit cu dr. Mihai Ciprian Stoica. S-a iniţiat în activitatea de predare ca profesor suplinitor în cadrul Gimnaziului ,,Dacia", Gimnaziul ,,Liviu Rebreanu" şi Colegiul ,,Al. Papiu Ilarian". A urmat examenul de titularizare, iar din 2005 a devenit profesor titular.

A propus în anul 2006 primul curs opţional de dezbateri în limba engleză, urmând ca această pasiune să se concretizeze în 2013 cu un Club de dezbateri al Colegiului, Mindbusters Debate Club. Din 2013 a câştigat împreună cu două generaţii consecutive, locul I la campionatul regional de dezbateri, participând la etapele naţionale. Tot pentru stimularea şi instruirea elevilor a organizat două ediţii ale Concursului Judeţean de Dezbateri în limba engleză „Agree to Disagree".

Apetitul pentru lectură şi deschiderea spre nou a determinat înscrierea în anul 2010 la Şcoala Doctorală, din cadrul Universităţii ,,Lucian Blaga". Coordonată fiind de prof. univ. dr. Gheorghe Manolache, a publicat numeroase lucrări, a participat la conferinţe, dar partea cea mai semnificativă a cercetării a constituit-o stagiul de trei luni efectuat în Marea Britanie, la Universitatea Northampton, în cadrul Departamentului de Studii Culturale. Încurajarea constantă a cadrelor universitare întâlnite aici, a condus la participarea la conferinţa Trauma in the Humanities, Lincoln University, 2012 care a avut un impact semnificativ asupra tezei de doctorat. A participat cu lucrări la alte două conferinţe în Marea Britanie, motiv de bucurie că are onoarea să împărtăşească ipostaze ale operelor unor scriitoare românce cu cercetători britanici. Teza de doctorat intitulată Contribuţia prozei feminine la consolidarea canonului modernist postbelic s-a axat pe studierea impactului traumei asupra prozei feminine din perioada comunistă. Aceasta a fost susţinută şi apreciată public în 15 noiembrie 2013.

Un alt ţel pe care l-a urmat cu stăruinţă, a fost să devină examinator al Universităţii Cambridge pentru proba de Speaking. În urma numeroaselor instruiri şi testări, în urma promovării examenului Cambridge Proficiency cu nota maximă, a devenit în 2014, examinator pentru aproape toate tipurile de examene Cambridge.

Elevii din Colegiul ,,Al. Papiu Ilarian" sunt cei care, prin perseverenţa lor, prin spiritul deschis la nou, prin dorinţa lor de a primi informaţii de calitate, prin zâmbetele şi seninătatea lor o ţin pe profesoara Briena Stoica ancorată în spiritul unui pedagog care, înainte de toate, iubeşte copiii. Împreună cu eleva Andreea Pop a obţinut calificarea la etapa naţională a olimpiadei de limba engleză în 2014 şi 2016 şi este mândră de rezultatele tuturor elevilor ei.

Profesoara Briena Stoica crede în înţelepciunea lui Dumnezeu de a face fiecare lucru frumos la vremea Lui. Astfel că, dintre toate realizările ei, ceea ce îi aduce cea mai multă bucurie este familia ei. Soţul ei, fără de care nu ar răzbi, cei doi copii Mihai, şi Dalia, sunt lumina ochilor Brienei, cei prin care lumea se aşează altfel şi viaţa merită trăită frumos.

Lasă un comentariu