Guvernul a alocat 9 milioane de lei pentru căminele de bătrâni

Distribuie pe:

La iniţiativa Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Guvernul a aprobat programul „Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice", cu derulare până la 30 noiembrie 2016, pentru care a fost alocată suma de 9 milioane lei.

„Suma vizează finanţarea căminelor publice pentru persoane vârstnice într-un procent de maximum 50% din standardul minim de cost la nivel naţional, aprobat prin HG nr. 978/2015, în funcţie de capacitatea căminului.

Mai precis, un procent de minimum 30% din sumă va fi folosit pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat în cămin, iar restul, pentru cheltuielile curente de funcţionare.

Finanţarea se face în baza cererilor întocmite de serviciile publice de asistenţă socială în subordinea sau coordonarea cărora funcţionează căminele pentru persoane vârstnice, metodologia de evaluare, de selectare şi de finanţare a cererilor urmând a fi aprobată prin ordin MMFPSPV, în termen de 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ aprobat", precizează Guvernul.

„Prin noul program, se urmăreşte creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele publice şi, în acelaşi timp, reducerea numărului cererilor în aşteptare. În plus, acesta va avea ca impact şi creşterea numărului persoanelor vârstnice evaluate ca independente din punct de vedere al autonomiei fizice, psihice şi mentale, a persoanelor integrate în familie sau în comunitate, ori cu viaţă socială activă", se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Potrivit MMFPSPV, la nivelul anului 2015, 47 din cele 118 cămine publice aveau personal de specialitate insuficient (doar 49% din necesar), iar peste 1.400 persoane vârstnice se aflau pe listele de aşteptare pentru a beneficia de găzduire şi servicii de îngrijire personală într-unul din aceste căminele publice. 

Lasă un comentariu