La Colegiul Național „Unirea" din Târgu-Mureș, răbdarea a ajuns dincolo de limită!

Distribuie pe:

Retrocedarea, în urmă cu 12 ani, a clădirii Colegiului Național „Unirea" din Târgu-Mureș către Biserica Romano-Catolică și înființarea, în corpul B al imobilului, a Liceului Teologic Romano-Catolic au produs, în timp, efecte negative asupra principiilor educaționale fundamentale, bazate pe multiculturalitate, caracteristice acestei școli-etalon, apreciată atât la nivel județean și național, cât și internațional, se arată într-un memoriu întocmit de conducerea Colegiului și făcut public marți, 5 iulie, în cadrul unei reuniuni la care au participat cadre didactice ale Colegiului, reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai Primăriei Târgu-Mureș, părinți și reprezentanți ai presei.

„În pofida reușitelor de excepție, asistăm neputincioși la deteriorarea bazei materiale a școlii, precum și la imposibilitatea dezvoltării infrastructurii, necesară atât pentru confortul, cât, mai ales, pentru securitatea membrilor acestei comunități școlare", a afirmat, în cadrul reuniunii, directoarea Colegiului, prof. Andreea Romana Năznean, exemplificând, în acest sens, recenta solicitare a Fundației Statusul Romano-Catolic, prin reprezentantul acestuia, Borbely Laszlo, către Colegiul Național „Unirea", de evacuare a corpului de clădire B.

Printre efectele produse de funcționarea Liceului Romano - Catolic în incinta Colegiului, prof. Năznean a menționat: reducerea numărului de clase, prin preluarea claselor maghiare de ciclu primar și gimnazial, precum și a unei clase de liceu - secția maghiară de la Colegiul „Unirea", fără respectarea procedurilor privind aplicarea planului de școlarizare; relocarea claselor primare /secția română, aparținând Colegiului Național „Unirea" într-un spațiu amenajat într-o altă unitate școlară; reducerea numărului de clase ale Colegiului, prin anularea a două clase din proiectul planului de școlarizare pe anul școlar 2016 - 2017, cu invocarea lipsei de spațiu, în condițiile în care opțiunile elevilor de clasa a VIII-a au însumat peste 267%; pierderea unui post de Limba și literatura română; revendicarea de către Liceul Teologic Romano-Catolic a 19% din baza materială a Colegiului, în situația în care o parte semnificativă a acesteia a fost obținută prin proiecte educaționale sau granturi câștigate de echipe de elevi și profesori ai Colegiului; solicitarea abuzivă de eliberare completă a corpului B al clădirii, înainte cu 2 ani de termenul prevăzut în convenția de folosință venită din partea conducerii Liceului Teologic Romano-Catolic și susținută de Statusul Romano-Catolic , prin prezența lui Borbely Laszlo; intimidarea permanentă și utilizarea, în mod constant, a termenului de „chiriaș", atribuit personalului Colegiului Național „Unirea" din partea conducerii Liceului Teologic și a Statusului Romano-Catolic.

„În aceste condiții - a precizat prof. Năznean - întreaga comunitate a Colegiului Național «Unirea» își pune, firesc, întrebarea asupra continuității unui proces educațional de calitate, anticipând efectele pe termen lung, generate de aceste proceduri abuzive". În opinia directoarei Colegiului, împărtășită de corpul profesoral al școlii, există pericolul desființării claselor primare și gimnaziale ale Colegiului, din lipsa spațiului necesar desfășurării activității didactice, dar și pericolul desființării unor posturi didactice și nedidactice, iar existența unui precedent în nerespectarea unei convenții de funcționare între cele două unități școlare duce la suspiciuni cu privire la respectarea bilaterală a articolelor prevăzute în contractul de închiriere semnat în 2014.

Pe de altă parte, imposibilitatea efectuării lucrărilor de întreținere și a dezvoltării infrastructurii școlare prin invocarea permanentă a statutului de „chiriaș" va avea repercusiuni directe asupra securității elevilor și personalului școlii.

La rândul lor, prof. Cristina Branea, prof. Teodora Boar și prof. Maria Motorca au subliniat indiferența și lipsa de implicare a autorităților competente în situația ce trenează de mai bine de un deceniu, timp în care, demersurile, memoriile, adresele și intervențiile conducerii școlii fie au rămas fără niciun răspuns, fie s-a invocat competența altor instituții în rezolvarea lor. „În Consiliul Local Municipal nu am fost ascultați, iar jocurile și interesele politice au contribuit la ruperea acestei școli" - a tranșat prof. Teodora Boar.

Aceeași nemulțumire au manifestat-o și părinții prezenți în Sala festivă a Colegiului, reprezentanții acestora ridicând o serie de întrebări și exprimând o seamă de îngrijorări: Ce impact au asupra psihicului copii lor noțiuni precum: „mutare", „transfer", „divizare", „chiriaș", „segregare" și de ce trebuie să fie părtași la asemenea momente? „Ce educație facem când implicăm politicul?" „Cum ne creștem copiii, ce spirit civic formăm, cum ne dorim armonia la Târgu-Mureș?" „Se dorește repetarea situației din 2002, când secția română a fost exclusă de la Liceul Bolyai?" „Cât timp să ne mai plecăm capul în fața unor înțelegeri politice PSD-UDMR?" „Peste 1.000 de copii și 2.000 de părinți doresc un lucru foarte simplu: să rămână elevi ai Colegiului Național „Unirea", au conchis reprezentanții părinților

„Nu va pleca nicio clasă, nici din corpul A, nici din corpul B al clădirii" - a punctat, în cuvântul său, Claudiu Maior, consilierul personal al primarului. Elevii își vor continua activitatea conform legislației în vigoare, a hotărârilor Consiliului Local Municipal nr. 168/2016 și 387/ 2014, prin care au fost aprobate rețeaua școlară și Convenția de folosință a sălilor de clasă ce aparțin imobilului în speță, a reiterat Claudiu Maior, în încercarea de a spulbera temerile privind o posibilă relocare a ciclului primar și gimnazial de la „Unirea" într-o altă unitate școlară, începând cu anul de învățământ 2016-2017. „Corpul B rămâne la etajul al doilea, cu două săli de clasă, iar Statusul Romano-Catolic, dacă a cerut două clase în plus, să și le rezolve. Fac un apel la dl Borbely să înțeleagă că «Unirea» merge mai departe", a mai spus Claudiu Maior, precizând că, în nume personal, va face plângeri penale împotriva tuturor celor care vor mai veni cu amenințări privind mutarea elevilor din școală.

În ceea ce privește preconizata mansardare a clădirii, în vederea măririi spațiului necesar procesului educațional, Claudiu Maior a dezvăluit că, în prezent, se efectuează cercetări penale privind legalitatea retrocedării imobilului, fapt ce împiedică, deocamdată, efectuarea unor lucrări de investiții.

Absența, de la întâlnirea de marți, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu a trecut neobservată și nesancționată de cei prezenți, atât profesorii cât și părinții criticând indiferența și lipsa de implicare a acestui for educațional.

„Noi, profesorii, elevii și părinții acestei școli, nu mai avem timpul pentru negocieri fără sfârșit, amenințări și incertitudine… Entuziasmul fiecărei generații care trece pragul școlii nu poate fi realmente întreținut decât prin condiții moderne și sigure de educație", se arată în finalul memoriului ce va fi înaintat autorităților publice locale, ministerului de resort și premierului Dacian Cioloș.

Potrivit conducerii școlii, în ultimii 12 ani, Colegiul Național „Unirea" s-a situat pe poziția 62 în topul celor mai bune licee din țară, cu 675 de participări la olimpiade și concursuri naționale (227 de premii, 205 mențiuni), 78 de participări la proiecte /concursuri internaționale (19 premii, 23 de mențiuni), 32 de cărți scrise de profesorii școlii, 18 cărți lansate de elevi. Colegiul a obținut Diplomele „Școală Centenară" și „Școală Europeană", precum și Distincția „Robert Schumann".

 

Lasă un comentariu