Americanii au observat problemele de pe piaţa muncii din România

Distribuie pe:

În Raportul privind Climatul Investiţional al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, dat recent publicităţii, se menţionează că România a oferit, în mod tradiţional, o resursă de muncă largă şi bine pregătită, la costuri reduse, în majoritatea sectoarelor, însă, în ultimii ani, resursa de recrutare pentru forţa de muncă înalt calificată s-a restrâns, în special în domeniul IT.

„Cu toate că sistemul universitar este privit în general ca fiind bun, investitorii străini solicită reformarea programelor educaţionale învechite, astfel încât să corespundă în mai mare măsură cerinţelor pieţei.

România se confruntă cu un deficit al cadrelor medicale, în condiţiile în care medicii şi asistentele continuă să îşi caute de lucru în afara ţării, având ca motivare salariile mai mari, dar şi practica medicală depăşită din România. Deşi, anual, intră în sistem 3.000 de medici, alţi aproximativ 3.500 îl părăsesc, prin pensionare sau imigrare, spitalele româneşti înregistrând în prezent un deficit de 12.500 de medici. În pofida creşterii salariilor cu 25%, Guvernul nu are o strategie viabilă pentru a remedia această problemă.

Taxarea muncii rămâne ridicată, ceea ce face ca 25 - 30% din forţa de muncă să alimenteze economia neagră, salariile acestora nefiind declarate şi impozitate", remarcă Departamentul de Stat al SUA.

La finele anului trecut, investiţiile americane directe în România se ridicau la 1,33 miliarde de dolari, domeniile în care oamenii de afaceri americani au investit cu precădere fiind tehnologia informaţiei şi comunicaţii, energie, servicii şi industrie, în special în industria auto şi de consum.

 

Lasă un comentariu