FRANŢA, ÎNDOLIATĂ DE ZIUA EI…

Distribuie pe:

Joi, 14 iulie, un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion într-o mulţime de oameni la Nisa şi a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliţie. Atentatul s-a soldat cu 84 de morţi şi zeci de răniţi, dintre care 18 sunt în stare de urgenţă absolută, potrivit unui nou bilanţ al Guvernului, relatează AFP. Printre răniţi se numără şi doi cetăţeni români stabiliţi în Franţa. O grenadă nefuncţională şi arme de război false au fost descoperite în camion, iar suspectul a avut la el un pistol de calibru mic, a spus un expert la BFM TV. Se pare că şoferul camionului figura în baza de date a poliţiei, pentru fapte de violenţă şi folosire de arme. „El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis", a declarat vineri Christian Estrosi, fost primar al Nisei şi actual preşedinte al regiunii, citat de France Presse.  Premierul francez Manuel Valls a anunţat vineri decretarea a trei zile de doliu naţional, începând de sâmbătă, după atacul terorist de joi noapte de la Nisa, relatează AFP.

 

Doi români răniţi în atentatul de la Nisa

Doi cetăţeni români au fost răniţi în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind identificaţi români printre decedaţi, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE informează că echipa de la Consulatul General de la Marsilia, aflată la Nisa, s-a deplasat la unităţile spitaliceşti unde sunt internate victimele rănite, a stabilit legătura cu rudele celor două victime spitalizate şi le acordă asistenţă consulară de specialitate. Totodată, celula de criză activată la nivelul MAE se află în legătură permanentă cu autorităţile franceze, prin intermediul Ambasadei României la Paris şi Consulatului General la Marsilia, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare şi monitorizării evoluţiei situaţiei. MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, autorităţile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

 

Martor la carnagiu: „A fost nebunia nebuniei"

Avocatul Liviu Dăscălescu a povestit că a văzut imagini de coşmar, cu oameni disperaţi care s-au agăţat de camionul care a intrat în mulţime, încercând să-l oprească.

„Am fost la 50 de metri. S-au terminat artificiile care erau de pe un vas. Erau zeci de mii de oameni în zona pieţei. Am văzut la un moment dat că fug oameni, zeci de mii de oameni, cu cărucioare, copii. S-a blocat imediat, era foarte multă poliţie în zonă, s-a blocat circulaţia, era o nebunie. M-am uitat la televizor, francezii dădeau concertul de la Paris şi programul de pe Coasta de Azur. Apoi au început ştirile. Un TIR alb a intrat. Au fost nişte imagini de coşmar pentru că pur şi simplu oamenii au vrut să oprească TIR-ul şi s-au aruncat şi s-au agăţat de TIR. A fost o nebunie. A fost nebunia nebuniei", a povestit românul pentru B1 TV.

 

Patriarhia Română a transmis, vineri, un mesaj în care condamnă atacul terorist de la Nisa de Ziua Naţională a Franţei şi îl consideră un act „abominabil"

„Biserica Ortodoxă Română respinge orice formă de violenţă şi extremism care produce victime în rândul populaţiei nevinovate şi contribuie la instaurarea unui climat nefiresc de teamă, neîncredere şi nesiguranţă între oameni. În aceste momente grele, ne rugăm pentru odihna sufletelor celor ucişi, însănătoşirea grabnică a celor răniţi şi ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu poporul francez din nou greu încercat", precizează Patriarhia Română.

 

Klaus Iohannis: „România este alături de Franţa în aceste clipe îngrozitor de dureroase"

„Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi-noapte la Nisa, de Ziua Naţională a Franţei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat vieţile a zeci de oameni şi a lăsat în urmă peste o sută de răniţi. Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate şi putem face asta doar uniţi împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor", a scris Iohannis, vineri, pe Facebook. El transmite condoleanţe familiilor victimelor şi multă putere celor răniţi în atac.

 

Rusia – solidară cu poporul francez

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat vineri solidaritatea cu Franţa după atentatul de la Nisa, calificându-l drept un „act barbar", relatează AFP.

„Rusia este solidară cu poporul francez în această zi dificilă", a declarat preşedintele rus într-o telegramă adresată omologului său francez Francois Hollande, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Am văzut din nou că terorismul ignoră absolut tot ce ţine de moralitatea umană", afirmă Putin în telegramă, potrivit unui comunicat al Kremlinului, calificând atentatul „deosebit de crud şi cinic".

„Victoria împotriva acestui rău monstruos necesită uniunea forţelor umanităţii civilizate", a afirmat el, adăugând că „Rusia este pregătită pentru o cooperare strânsă cu Franţa pentru a lupta împotriva terorismului". Putin a prezentat, de asemenea, condoleanţe familiilor victimelor pentru acest „act terorist barbar". Premierul rus Dmitri Medvedev a estimat la rândul său, în cadrul summitului Europa-Asia (ASEM), care se desfăşoară la Ulan Bator în Mongolia, că terorismul reprezintă o provocare comună", împotriva căreia trebuie utilizată „forţa".

 

Nivel de alertă - albastru precaut

În România nivelul de alertă teroristă rămâne albastru precaut. SRI a sporit însă măsurile de securitate la Institutul Francez, Ambasada Franţei la Bucureşti şi Liceul Francez. Oficialii SRI susţin că, în acest moment, nu există niciun pericol iminent sau vreo ameninţare la adresa României. Nivelul de alertă teroristă rămâne albastru precaut pentru ţara noastră.

(Surse: AFP; CNN; Agerpres)

Lasă un comentariu