EXTRACT DE VALERIANĂ

Distribuie pe:

Tânărul și inegalabilul Adam Valerian, student medicinist care a făcut obiectul unor comunicate de presă mai puțin obișnuite este și va rămâne în istoria UMF din Târgu-Mureș și prin faptul că este cel mai longeviv student, care nici după un deceniu de facultate nu a reușit să o finalizeze, dar și prin modul inedit de a protesta. Încercând să-i creionezi un portret realist nu se poate să nu remarci faptul că este luptătorul încrâncenat care știe din start că este o cauză pierdută, dar nu poate renunța pentru simplul motiv că are în spate personaje și interese care îi susțin și finanțează activitatea sa revindicativă.

Afirmațiile de mai sus au acoperire în declarațiile domniei sale făcute reporterilor în căutare de senzațional, dar și în postările de pe rețelele de socializare. Spune clar că „Am fost angajat la o firmă a dlui Benedek (firmă cu profil medical - n.a.) ca să mă pot ocupa și de demonstrații." Resorturile intereselor oculte, pentru cititorii neavizați, s-ar traduce în felul următor: indiferent de metode, mijloace și tehnici se dorește divizarea UMF Târgu-Mureș.

În joc nu este doar imensul patrimoniu material, prestigiul național și internațional câștigat în 70 de ani de învățământ universitar, dar și aplicarea dictonului latin „divide et impera". Au fost folosite metode abjecte pe care nu le suportă nici hârtia de scris. S-a apelat la fel și fel de tertipuri care de care mai hilare, doar-doar UMF va dispărea definitiv. Ba mai mult, se aducea un argument de-a dreptul aiuritor, că „sunt facultăți de medicină în limba română la Sibiu, Cluj-Napoca și Brașov. De ce e nevoie și la Târgu-Mureș?".

Ultima găselniță a fost și cu scoaterea în față a acestui „student întârziat" gata să se sacrifice pentru a duce la îndeplinire planul unor maghiari neprieteni care, după martie 90, nu scapă nicio ocazie ca să învenineze relațiile interetnice.

Petițiile și strigătele în pustie au avut același ecou, cel firesc, adică UMF este și va rămâne o instituție de prestigiu în ciuda tuturor.

Pentru a contracara toate atacurile nedemne și mârșăviile a fost nevoie de timp și energie, care puteau fi folosite în scopuri mult mai nobile și mai palpabile. Noroc cu oamenii dedicați și integri, români și maghiari, din conducerea Senatului universității. Cinste lor, că nu s-au lăsat înfrânți. Din păcate nu se poate spune același lucru și despre personajul nostru, care a depus eforturi emotive și financiare imense ca să protesteze timp îndelungat în fața UMF din Târgu-Mureș sau la București și Budapesta, unde mereu era însoțit, în prim-plan, de vreun susținător ocazional, iar în plan secund de „finanțatorii acțiunii".

Ca totul să sfârșească apoteotic, este convocată o conferință de presă în care Szabo Bella, unul dintre vajnicii promotori ai decimării UMF, avea să se dezică de cel care a servit cauza, de inegalabilul Adam Valerian. Ba mai mult, afirma Valerian, a lansat ideea că el ar fi agent KGB care face jocurile românilor și care prin revendicările trâmbițate aduce grave prejudicii liniei maghiare de învățământ medical. Câtă dreptate este în cele afirmate, doar vicepreședintele Senatului Universității știe, dar este de neînțeles pentru profesorii maghiari care l-au ajutat pe Adam Valerian să isprăvească facultatea, începută în urmă cu un deceniu și să devină, în sfârșit, „doctor" doar pentru cei de etnie maghiară.

După conferința de presă, împotriva așteptărilor, Adam Valerian atacă dur, pe rețelele de socializare, întregul corp profesoral maghiar, iar cu trimitere directă, demască faptul că Szabo Bela ar fi agent al unui serviciu de informații. Disputa devine interesantă, iar până la finalizarea ei noi asistăm de pe margine, în speranța că a venit vremea să se termine mascarada și atacurile asupra UMF.

Ca o concluzie de încheiere: apropoul cu KGB este de domeniul SF-ului, dar s-ar putea ca Valerian să fie omul acoperit al vreunor servicii mult mai românești, pentru că nu putem înțelege cum această trompetă neavenită a tot cântat triluri antiromânești și nu i s-a întâmplat nimic, ori finanțatorii săi autohtoni maghiari ori ungari au tichete de masă de la serviciile secrete din țara vecină și prietenă.

 

Lasă un comentariu