Revărsări duhovniceşti - La Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureş

Distribuie pe:

În ajunul Sărbătorii Sfintei Marii, la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureş s-au trăit momente unice, de mare încărcătură duhovnicească, prin oficierea slujbei de pomenire în numele celui care a fost Întâiul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dr. Elie Miron Cristea. Nu e puţin lucru pentru credincioşi să participe la o slujbă întru veşnică pomenire a Întâiului dintre Întâii stătători ai bisericii noastre, mare Cuvântător de Dumnezeu, cel care cu vrednicie, osteneală, clarviziune, autoritate duhovnicească şi voinţă de împăcare a împlinit vremi şi evenimente. A fost atât de aproape, prin datele naşterii, de locurile noastre mureşene şi atât de aproape de Catedrala Mare Ortodoxă din Tg.Mureş, voindu-i şi sprijinindu-i ctitoria. De aceea, credincioşii, mulţi la număr, au trăit cu toată fiinţa lor parastasul în numele Patriarhului, cuprins în programul Hrană duhovnicească iniţiat de pr. dr. paroh Silviu Negruţiu, conştientizând că trebuie să ne dezmeticim din inerţii şi apatie, să ieşim în lumina lui Hristos, ştiind cine suntem şi care ne sunt valorile spirituale ce ne înălţă spre nemurire.

Cu acest prilej a fost evocată personalitatea Preafericitului Părinte, misiunea sa arhierească şi culturală, duhul păcii şi cuvântul adevărului pe care arhiereul le-a cuprins în ceea ce numea puterea cea nouă a credinţei, bisericii şi neamului. A rememorat viaţa şi opera Patriarhului prof. dr. Valentin Marica.

În programul Hrană duhovnicească au fost oficiate slujbe de pomenire în numele ÎPS Bartolomeu Anania, Nicolae Steinhardt, Octavian Goga, Ioan Alexandru, Adrian Păunescu. În luna septembrie 2016 se va oficia o slujbă de pomenire în numele lui George Coşbuc şi va fi evocat scriitorul la împlinirea a 150 de ani de la naştere. Programul Hrană duhovnicească, aşa cum se desfăşoară la Târgu-Mureş la Catedrala Mare Ortodoxă prin cucernicia părintelui dr. Slviu Negruţiu, este unic în spaţiul românesc şi deosebit de apreciat, biserici din România preluând deja ideea Catedralei târgumureşene.

Am trăit duminică, 14 august 2016, una dintre cele mai puternice emoţii, venind, cum ar spune Lucian Blaga, din ştreaşina curată a veşniciei, nemărginirea sărutându-mi fruntea... Pentru o asemenea bătaie de timp, alese cuvinte de apreciere şi mulţumire celor prezenţi ACOLO !

 

Lasă un comentariu