O PRIVIRE SINOPTICĂ ASUPRA IMNULUI ROMÂNIEI (V)

Distribuie pe:

„Deșteaptă-te, române!", Imnul de Stat al României, este alcătuit din unsprezece strofe. Articolul 9, din „Legea nr.75/1994", prevede că, în interpretarea vocală prescurtată, Imnul național al României se intonează potrivit textului și partiturii prevăzute la Anexa nr. 3, din actuala Constituție a României. Imnul, în întregimea lui, este prevăzut in Anexa nr. 2. În interpretarea fanfarelor sau a altor formații instrumentale, muzica Imnului Național se intonează o singură dată. La ocazii festive se interpretează doar strofele 1, 2, 4 și 11. După cum se poate observa, conform poemului original, acestea nu sunt succesive. Prima strofă a Imnului nostru național are o semnificație deosebită, chiar dacă a fost scrisă cu mai bine de un secol și jumătate în urmă, făcând un puternic apel la conștiința cetățeanului român, care, mișcat de schimbările parvenite după evenimentele din Decembrie 1989, trebuie să-și construiască un nou ideal, să lupte pentru păstrarea integrității patriei sale, pentru prosperitate, reintegrarea în structurile europene, și pentru a preda generațiilor viitoare o țară respectată de străini, un partener demn, egal și admirat de restul statelor lumii, cu o imagine pozitivă a României, așa cum o merităm de fapt. 

Există și o versiune destul de reușită în limba engleză, cu toate că legea română nu permite nicio traducere a Imnului în alte limbi decât cea românescă. 

 

29 iulie, Ziua Imnului Național al României

În 1998, Parlamentul României a hotărât ca ziua de 29 iulie să devină „Ziua Imnului Național al României". Acest lucru se datorează faptului că, la 29 iulie 1998, se împlineau 150 de ani de când s-a cântat pentru prima dată „Deșteaptă-te, române!".

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României - „Deșteaptă-te, române!'', simbol al unității Revoluției Române de la 1848. Imnul a fost folosit pentru o scurtă perioadă și de Republica Moldova, în diferite ocazii solemne (între 1917-1918). Între anii 1991-1994 a fost declarat Imn Național, dar a fost înlocuit cu imnul „Limba noastră", care funcționează și în prezent.

Notă: Conținutul acestui material nu este oficial și are doar un caracter informativ.  Toate imnurile României, de la 1862 până în prezent, se pot asculta pe youtube la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=3lhB42xRifU

 

Oradea, 29 iunie - Sydney, 29 iulie 2016

Lasă un comentariu