„Ziua Porților Deschise" la Centrul de Testare a Soiurilor din Luduș

Distribuie pe:

Joi, 1 septembrie 2016, la Centrul de Testare a Soiurilor din Luduș, cu o susținere din partea Asociației Agricultorilor Mureșeni și al Societății Natur EVO - lider pe piața națională în distribuirea de imputuri pentru agricultură, a avut loc un eveniment sub genericul „Ziua Porților Deschise", un prilej de vizitare a loturilor demonstrative cu soiuri de cereale și plante tehnice, dezbateri și discuții pe teme legate de tehnologii de cultură. Au participat numeroși fermieri din județ, specialiști de la DADR Mureș, Stațiunea de cercetări Turda, Fabrica de zahăr Luduș și o echipă de la Natur EVO, condusă de ing. Gabriel Barșon - director zonal.

Drd. ing. Vasile Dancu - șeful centrului C.T.S. Luduș și președintele Asociației agricultorilor din județul Mureș, în deschiderea evenimentului, a prezentat o informare privind activitatea centrului, din care am reținut că este o subunitate fără personalitate juridică aparținând ISTIS București, că activitatea de testare și producție se desfășoară pe un teren situat pe raza administrativă a comunei Bogata, pe un platou la 370 m altitudine, la limita sudică a Câmpiei Transilvaniei, o suprafață ce întrunește media de înălțime, sol, climă pentru zona deservită cu datele experimentale. Clima este de tip continental, cu veri potrivit de calde, ierni moderat de reci, cu treceri bruște de la un anotimp la altul. Temperatura medie multianuală este de 7,8 grade C., cu luna cea mai friguroasă ianuarie, iar cea mai călduroasă iulie. temperatura maximă înregistrată a fost de plus 38,4 grade, iar temperatura minimă înregistrată a fost de minus 36 grade C. Brumele timpurii de toamnă cad în a doua decadă a lunii septembrie, iar cele târzii de primăvară în prima decadă a lunii mai. Regimul pluviometric mijlociu de bogat în apă, media multianuală fiind de 550 mm. Solul format pe luturi ruginii, roșiatice, cu PH de 5,6, indice de azot de 2,3, impun măsuri pentru mărirea permeabilității și corectarea acidității solului. În aceste condiții pedoclimatice se efectuează testarea de soiuri la culturi de câmp și plante tehnice, rezultatele se trimit la ISTIS București. De remarcat că aceste testări sunt extrem de necesare pentru a se verifica în condiții de producție, potențialul productiv și rezistența la boli și dăunători a soiurilor nou create. Din păcate, după „revoluția furată", mulți au râvnit la patrimoniul Centrului din Luduș și șeful centrului e fost amenințat și agresat de mai multe ori, fără ca autoritățile să intervină în salvarea acestui obiectiv de interes național. Urmărindu-se productivitatea, adaptabilitatea, rezistența la boli și la condițiile de stres în decursul anilor, la soiuri de grâu cu un potențial de producție de 3.500 kg /ha în anul 1967, s-a ajuns la producții de peste 8.000 kg/ha în 2016, iar la rapița de toamnă, de la o cultură neindicată în Câmpia Transilvaniei, s-a reușit în 2016, prin soiurile noi, adaptate la condițiile de îngheț, la producții de 5.000 kg/ha.

Având în vedre că sfecla de zahăr a fost și a rămas cultura de aur a agricultorilor mureșeni, un accent deosebit s-a pus pe testările legate de tehnologia de cultură. Ing. Gabriel Barșon - director zonal al Firmei Natur Evo, a prezentat loturi demonstrative cu sfeclă de zahăr, unde se poate constat efectele tratamentelor cu îngrășămintele și pesticidele oferite de firmă în comparație cu lotul martor.

Lasă un comentariu