În căutarea unui loc de muncă

Distribuie pe:

Știm cu toții cât de greu este să găsim locul de muncă potrivit, cu atât mai mult cu cât trăim în România. Ne zbatem ca apa de pietre căutând anunțuri în ziare, site-uri specializate sau la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Învățăm ani de zile prin universități pentru o diplomă care nu ne ajută prea mult, facem cursuri de perfecționare pe bani câștigați din greu, dar jobul perfect ne ocolește iar și iar. Sau cel puțin aceasta este povestea multor persoane pe care le cunosc eu. Și de parcă nu e destul de dificilă situația mai trebuie să ne ferim și de persoane rău intenționate, că doar suntem în România (țara care, potrivit unui sondaj, excelează în hoție, din păcate).

Sunt sigură că „șmecheriile" de genul acesta circulă de mult, însă eu abia acum am aflat de cazuri concrete și cred că se cuvine ca lumea să fie informată pentru a evita neplăceri. „Șmecheria" funcționează atâta timp cât încă mai există persoane care, din naivitate, din disperare sau pur și simplu din lipsă de informație, cad victime unor persoane lipsite de bun-simț și integritate morală. Atunci când căutați un loc de muncă trebuie să fiți foarte atenți pentru a evita capcanele unor experți în câștiguri pe căi necinstite. Câteva sfaturi:

• Dacă în anunț se oferă numele companiei/firmei verificați dacă aceasta există! Dacă se oferă numele unei companii din străinătate verificați dacă aceasta are filiale în România.

• Fiți atenți la detalii! Dacă este o firmă serioasă anunțul va conține: denumirea postului oferit, cerințele postului, o scurtă descriere a postului și, uneori, o scurtă descriere a companiei/firmei.

• În mod normal nu apare salariul oferit, acesta fiind confidențial de cele mai multe ori. Însă, dacă apare, fiți atenți la sumă (să nu existe discrepanțe între ceea ce scrie în anunț și salariul oferit în mod normal pentru postul respectiv. Dacă suma este prea mare, de obicei, este prea frumos ca să fie adevărat!).

• Trebuie acordată o atenție deosebită la felul în care este formulat anunțul! Limbajul folosit poate fi de multe ori un indiciu. Dacă în prima parte a anunțului este folosit un limbaj mai pretențios, iar apoi se trece la un limbaj mai puțin educat sau cu greșeli, înseamnă că ceva nu este în regulă.

• Nicio companie/firmă serioasă nu îți va cere să le trimiți prin poștă sau e-mail acte sau copii după acte de identitate! Dacă este nevoie să depui un dosar, atunci acesta se depune personal la sediul firmei.

• Niciun angajator nu îți va cere bani pentru a participa la un interviu, cu atât mai mult nu îți va cere bani cu promisiunea că îți vor fi înapoiați după așa-zisul interviu! Și cu siguranță nu îți va cere acești bani în bitcoin (bani virtuali)!

Lasă un comentariu