ÎNECUL PE USCAT

Distribuie pe:

Experții de la Crucea Roșie din Statele Unite ale Americii, citați de descopera.ro, avertizează că oamenii care au fost salvați de la înec pot muri din cauza înecului pe uscat sau a înecului secundar, cum mai este denumit.

„Fie că este într-o piscină sau la mare, înotul poate fi periculos, atât pentru copii, cît și pentru adulți.

Înecul sau înecul secundar (pe uscat) este același lucru, chiar dacă al doilea poate surveni în 48 de ore. Ceea ce este mai important este ca oameni să conștientizeze că se pot îneca și după ce au fost salvați din apă.

Fenomenul apare după ce o persoană supraviețuiește unui înec. Apa inhalată poate irita învelișul interior al plămânilor. Aceasta cauzează inflamația și umflarea plămânilor, făcând aproape imposibilă inspirarea oxigenului și expirarea dioxidului de carbon. În funcție de cantitatea apei inhalate și de calitatea acesteia (apă din mare sau apă potabilă), fenomenul poate surveni în câteva ore sau după o zi, două.

Chiar dacă fenomenul este destul de rar, dacă cineva a fost în pragul înecului ar trebui monitorizat în primele 48 de ore.

Deși înecul pe uscat poate apărea subit, există anumite semnale, printre care se numără dificultatea respiratorie, durerea în piept și senzația de oboseală.

De exemplu, vara aceasta, un copil de 10 ani din Carolina de Sud a murit la câteva ore după ce a ieșit din piscină, mama acesteia declarând: Am mers fără nicio problemă spre casă, i-am făcut baie și mi-a spus că este obosit, lucru normal pentru un copil care s-a jucat ore întregi în piscină. Nicio clipă nu m-am gândit că este în pericol din cauza apei înghițite", explică specialiștii americani.

 

 

Lasă un comentariu