România are cei mai puţini absolvenţi de studii superioare din UE!

Distribuie pe:

Biroul de statistică al Uniunii Europene (UE) - Eurostat - a publicat un studiu referitor la rata de absolvire a învăţământului superior, în care România ocupă ultimul loc.

Potrivit Eurostat, doar 25,6% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani au studii superioare, specialiştii susţinând că tinerii nu îşi mai permit o educaţie şi decid să părăsească sistemul de învăţământ mult mai devreme.

Pe de altă parte, UE susţine că procentul persoanelor cu vârsta între 30 şi 34 de ani, care au absolvit studii superioare, a crescut mult în ultimii ani. În timp ce în 2002 proporţia era de 23,6%, în acest an, a crescut la 39,1%, ajungând foarte aproape de obiectivul propus pentru anul 2020 (40%).

Ţările membre care au cea mai mare rată de absolvire a învăţământului superior sunt Lituania (58,7%), Luxemburg (54,6%), Cipru (53,4%), Irlanda (52,9%) şi Suedia (51%), pe când la polul opus, cu cele mai mici rate de absolvire, se află România (25,6%), Italia (26,2%), Croaţia (29,5%) şi Malta (29,8%).

Strategia UE pentru educaţie a fixat pentru fiecare stat membru o ţintă pentru 2020. În timp ce ţări ca Lituania şi Luxemburg şi-au îndeplinit şi depăşit obiectivul fixat, România mai are aproximativ patru procente, înregistrând o mică scădere faţă de anul trecut.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti consideră că această situaţie se datorează insuficienţei locurilor în cămine şi a ajutoarelor sociale, a burselor mici şi puţine şi a finanţării scăzute a sistemului educaţional.

Lasă un comentariu