Când „strugurii sunt acri" sau când unor „ochi albaștri" nu le plac „Punțile de lumină"!

Distribuie pe:

În mod exepțional, astăzi, în spațiul editorialului, nu voi aborda niciun subiect de politică externă. Nici internă - convenind, din start, că discreditarea și aruncarea de noroi cu praștia asupra oricui își propune să facă ceva în țara asta - exceptând furtul și prostituția - a depășit de mult sfera politicului, devenind sport național. E o simplă constatare, amară, dar corespunzând unei realități de care ne lovim zilnic, sistematic, fiecare dintre noi.

Concret: după cum se știe deja, evenimentul fiind anunțat de câteva ori în presă, vineri, 7 octombrie, la hotelul „Continental" din Târgu-Mureș, începând de la ora 11, se va desfășura o nouă ediție a „Punților de lumină" - manifestare cultural-artistică, care, începând din decembrie 2012, și-a consolidat, de la un an la altul, un binemeritat prestigiu datorită personalităților care au răspuns invitațiilor noastre. O manifestare de succes, cu săli pline, cu un public din ce în ce mai apropiat. Dar și cu dușmani, cu invidii, cu răutăți, cu tentative de boicot chiar etc... Atitudini întristătoare, dar departe de a descuraja echipa, care, între timp, s-a sudat, s-a întărit, decisă să-și continue parcursul și să nu renunțe la ideal.

Caracterul independent, în sistem privat, a iritat pe unii-alții. În sistem privat, adică fără a cere vreo finanțare cuiva, deși aș avea tot dreptul, „Punțile de lumină" fiind asociație culturală cu personalitate juridică. N-am cerut nu fiindcă m-ar da banii afară din casă, ci pentru a avea libertate deplină de a-mi concepe programele și de a invita, debuta și mediatiza persoane și activități care corespund sistemului meu de valori.

Din capul locului am precizat că intrarea este liberă.

Din capul locului am spus că Punțile sunt deschise tuturor creatorilor dornici să participe, singurul criteriu de selecție fiind valoarea operei și a artistului/scriitorului.

Clar, nu? Se pare, însă, că, la noi, niciodată nu e bine... când e bine! „Divide et impera" este un slogan a cărui eficiență se dovedește de milenii. La mine nu prea mai merge, fiindcă am dobândit deja imunitate. Totuși, am să vă arăt modul în care se „fabrică" o porcărie.

Un „băiat deștept" își face o pagină pe Facebook. Postează o fotografie a cuiva, poate chiar a lui, un tânăr ras în cap, îmbrăcat cu un tricou pe care scrie „Oh Carlos Cuellar you are the love of my life" - ăsta fiind probabil un fotbalist (iertată să-mi fie ignoranța) - se declară ardelean, originar din Gheorgheni, locuind în Alicante și slujind la Pizzeria Pablo.

Până aici, totul pare verosimil, firesc, omul, ca mulți alți români, probabil, a mers în Spania, să câștige o pâine mai bună. Bravo lui, mai ales că, din câte se vor putea observa, are timp arhisuficient, mai ales marțea la prânz, ca, între două pizze fabricate ori servite clienților, să intre pe pagina mea de Facebook și să comenteze… sub o fotografie reprezentând momentul în care Nicolae Băciuț mă felicită pentru Premiul revistei „Vatra Veche":

„VAI DE EA CULTURA... VA DATI PREMII INTRE VOI !!!"

(Voi reda ad litteram dialogul, întrucât chiar și lipsa unei minime preocupări de a utiliza diacriticele demonstrează ... natura priorităților partenerului de dialog - nevăzut, necunoscut de mine până în acel moment.

La sentențiosul comentariu, din respect pentru scriitorii care la timpul respectiv îmi decernaseră premiul, și nu pentru individul dresat să creeze atmosferă neprielnică „Punților de lumină", am răspuns:

„Nu ne dăm premii între noi. Întâmplător, în acel an, Băciuț era președinte de juriu. Vai de ea cultură, când «arbitrii de margine» comentează ca să se afle în treabă și ca să arunce cu noroi. Nu am cunoștință despre «cultura» Dvs., domnule Vasile Ardelean, dar vă pot da un premiu pentru rea-credință. Și vă rog, respectuos, să vă abțineți de la comentarii în pagina mea! Și, apropo, chiar dacă ar fi așa, pentru cultura Dvs. generală, și pentru a altora asemenea Dvs., aceste premii nu au valoare materială (nu sunt bani!), ci doar onorifică. Sunt Diplome și cărți. Unii dintre noi mai și citim, nu doar scriem."

La care, „junele" internaut (cu patron spaniel, pare-se, extrem de tolerant!!!) din Gheorgheni, via Alicante - dar uitând, probabil intenționat, vizibili „prieteni" pe FB târgumureșeni de toată isprava, precum Akos Mora, Cornel Brișcaru, Rudy Moca, Vasile Mureșan, Ion Sfâriac, dar și basarabeni ca Alexandra Moțpan, John Onoje, scrie:

„Va respect punctul de vedere dar din pacate acest tip de comportament cultural genereaza izolarea generatiei din care faceti parte motiv pentru care noi tinerii nu ne dorim sa va insotim chiar daca mai .......scriem si noi doamna scumpa! Cu respect si scuze!"

„Vorbiți în nume personal, domnule Ardelean! - i-am răspuns. - Nu oblig pe nimeni să mă însoțească. O ușă poate fi deschisă și pentru ieșire, nu doar pentru intrare. Intră cine dorește, rămâne cine poate. Cu același respect, domnule!

P.S. Faptul că Dvs. vorbiți doar în nume personal (sau/și la comandă) îl atestă numărul mare al debuturilor tinerilor creatori în cadrul «Punților de lumină», în paginile ziarului ori în Galeria «Cuvântul liber». Ați învățat bine lecția, domnule Ardelean, dar n-ați verificat informațiile pe care încercați să le proliferați. Nu-i nimic, sunteți tânăr! Aveți timp să vă perfecționați, conform celebrei replici: «Calomniază, calomniază, până la urmă tot va rămâne ceva!»".

„Iac'așa se joacă fata; și pe stânga, și pe dreapta!" Cineva încearcă să îmi insulte inteligența. Nu pretind că aș fi cel mai deștept om din univers, dar nici cel mai fleț, încât să nu realizez că povestea cu tinerii din Gheorgheni via Alicante s-a țesut „loco".

Băieți, aduceți forțe proaspete! Unii au ruginit de tot.

Dacă aș afirma că m-am supărat foarte tare, aș exagera. În fond, fiecare își câștigă pâinea făcând ce se pricepe mai bine. Numai că... în fiecare meserie apar lucruri noi. Timpul nu iartă pe nimeni.

În contrapartidă, o distinsă internaută îmi scria: „Stimată doamnă, vocația Dvs. vă oferă posibilitatea de a fi în compania unor alte celebrități și de a cunoaște și vedea lumea. Cred că e ceva divin!!!! "

Alt stil, nu? De fapt, „Omul e stilul"!

I-am răspuns: „Doamnă Maria Ionescu, prin proiectul - pus în operă - «Punți de lumină», mă străduiesc să unesc valori deosebite și conștiințe civice în același spațiu, energii umane care aduc frumusețe și consistență vieții semenilor, prin creația lor, prin talantul pe care îl transmit mai departe. Totul se desfășoară sub arcul desăvârșitei prețuiri reciproce, al prieteniei și respectului. Dar, incontestabil, principalul merit este al celor care au dorit să audă chemarea și, mai ales, să răspundă chemării mele. Fapt pentru care le mulțumesc tuturor - inclusiv publicului, numeros și receptiv - cu tot dragul și din tot sufletul!"

În loc de final, afirmația doamnei Doina Petraș, invitând echipa Punților lângă un măr splendid, cu roade strălucitoare precum globurile din bradul de Crăciun - „Am prins evenimentul în calendar și în suflet!"

Rețineți, așadar:

Asociația Culturală „PUNȚI DE LUMINĂ" - președinte Mariana Cristescu, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - președinte Doru Dinu Glăvan, Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI - președinte Lazăr Lădariu, Liga Scriitorilor Români, filiala Mureș - președinte Mircea Dorin Istrate - organizează o nouă ediție a manifestării cultural-artistice „PUNȚI DE LUMINĂ".

Vineri, 7 octombrie 2016, Hotel Continental Târgu-Mureș, Sala „Tonitza", ora 11, Spicuiri din program: MEMORIAL „NICOLAE DAN CETINĂ" ARTA, MESAGER AL PĂCII. „De la Damasc la Târgu-Mureș" - Vernisajul expoziției artistului sirian Ammar Alnahhas

GEORGE COȘBUC - 150: „Sunt suflet în sufletul neamului meu"

TINERI LA PORȚILE AFIRMĂRII: Roxana Bogătean (icoane pe sticlă)

MUZICĂ FOLK - Smaranda și Enea German, Traian Comșa

EXPOZIȚIE DE CARTE NOUĂ, realizată de Elena Horhat

RECITAL POETIC - Toamna, oglindită în lirica românească și universală: Simina Cota, Mircea Dorin Istrate și Zeno Fodor

LANSĂRI DE CĂRȚI ȘI REVISTE. SEMNALE EDITORIALE.

Autori (în ordine alfabetică): Mariana Cristescu, Mihaela Rașcu, Ileana Sandu, Voichița Vereș, Nicolae Băciuț, Florin Bengean,Mircea Dorin Istrate, Lazăr Lădariu, Valentin Marica, Marcel Naste, Cornel Sigmirean, Nicolae Gheorghe Șincan, Dumitru Velea, Onufrie Vințeler, Ionuț Țene.

Moderatori: Mariana Cristescu, Valentin Marica și Doru Dinu Glăvan.'

Manifestarea se înregistrează integral pe bandă și film - echipele Eduard Bilescu - Alexandru Coco.

Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Ținuta decentă, telefoanele se închid în timpul desfășurării evenimentului. Nu se admit interpelări, persoanele care doresc să se adreseze public în acest cadru vor anunța, în prealabil, organizatorii.

Manifestare în regim privat.

Vă așteptăm cu drag!

 

Lasă un comentariu