Oana Bogdana Pop - de la nutriție la folclor, de la noblețe la eleganță Și talent

Distribuie pe:

Tânăra și talentata Oana Bogdana Pop s-a născut pe frumoasele meleaguri ale Câmpiei Transilvaniei, în satul Dâmbu, comuna Sânpetru de Câmpie, județul Mureș, a absolvit clasele I-IV în orașul Sărmașu, clasele V-VIII le-a absolvit la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, a studiat flaut și pian, iar apoi clasele IX-XII le-a absolvit la Liceul Pedagogic ,,Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș.

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, Facultatea de Medicină, specializarea Nutriție și Dietetică, este licențiată în cadrul UMF TGM, ND din anul 2015.

Anul acesta (2016), a absolvit în București Institutul Diplomatic Român, Politică Externă și Diplomație. În prezent este masterand anul II în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, Nutriție Clinică și Comunitară, din Târgu-Mureș.

În 2 iulie 2016 a lansat cartea ,,Sănătate cu tratamente naturiste", în cadrul manifestării culturale „Cununa Grâului" în localitatea Sânpetru de Campie, gazdă primitoare fiind Aurica Pop. Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Sărmașu, Biblioteca „Liviu Rusu" Sărmașu, Primăria Sânpetru de Câmpie și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș. Amfitrionul deschiderii manifestării a fost doamna Dinuca Burian, care desfășoară o activitate culturală extrem de prestigioasă și prolifică.

Printre mulți invitați, Oana Bogdana Pop a avut onoarea de a-i avea alături la acest eveniment pe domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, și domnul dr. Dan Fărcaș, medic primar cardiolog, cei care au semnat un studiu introductiv, respectiv Cuvântul înainte al cărții.

Despre cartea Oanei Bogdana Pop putem spune că este una extrem de valoroasă și de importantă în același timp. Ea tratează în carte multe aspecte foarte importante dintre care menționăm doar câteva: Tipuri de dietă vegetariană; Factori decizionali în adoptarea unui regim vegetarian, Prevenirea bolilor cronice datorată adoptării unei diete vegetariene, Carențe în nutriția vegetariană, Aspecte pozitive în adoptarea unui stil de viață omnivore etc. Partea a doua a cărții cuprinde Dietoterapia și Fitoterapia în bolile cronice și analizează aspecte precum: diabet zaharat de tip II, boli cardiovasculare, obezitate, cancer. Importanța și valoarea cărții o dă și bibliografia, mare parte în limbi străine, pe care a utilizat-o Oana Bogdana Pop în elaborarea acestei memorabile lucrări.

Însăși autoarea cărții consideră că sănătatea este cea mai importantă valoare, atât pentru individ cât și pentru societate, oamenii sănătoși pot să muncească și implicit să contribuie optim la bunăstarea socială.

Unele dintre cele mai importante amenințări asupra sănătății sunt bolile cronice: afecțiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea și cancerul, la care autoarea s-a referit în carte. Există dovezi incontestabile că aceste patologii pot fi prevenite și chiar vindecate prin: modificarea și îmbunătățirea stilului de viață, printr-o nutriție corectă și prin creșterea nivelului de activitate fizică. Toate aceste elemente se găsesc descrise pe larg în cartea ,,Sănătate cu tratamente naturiste".

rima parte a cărții cuprinde un mic studiu comparativ dintre un lot de pacienți omnivori și un lot de pacienți vegetarieni, pe care Oana Bogdana Pop l-a realizat în laboratorul de biochimie farmaceutică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, tot în prima parte se regăsesc informații utile despre nutriția omului sănătos, cum să fim oameni sănătoși, cum să ne păstrăm starea de sănătate cât mai mult timp posibil, iar a doua parte cuprinde, cum am spus și mai sus, fitoterapia si dietoterapia în cateva boli, respectiv în afecțiunile cardiovasculare, în obezitate, în diabetul zaharat de tip II și în cancer. Lucrarea a luat naștere din pasiunea autoarei pentru nutriție și medicină naturistă, pentru un stil de viață sănătos, dar cel mai important, din dragoste pentru oameni. Cartea ,,Sănătate cu tratamente naturiste" se adresează atât oamenilor sănătoși, cât și persoanelor bolnave, textul cărții fiind ușor de lecturat și de abordat.

Oana Bogdana Pop a participat la numeroase conferințe și congrese, printre care: Conferința Nutriția Medicina Viitorului, Conferința de Cercetare Științifică și Nutriție la Centrul Medical Herghelia, Conferința Terapie Clinică Dietetică, Congresul Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și cea mai mare conferință de nutriție din România: Conferința Prof. Dr. Colin Campbell, autorul cărții studiul China.

Referindu-ne la Oana Bogdana Pop, trebuie să amintim și de pasiunea și dragostea sa pentru folclorul românesc. La numai 11 ani a lansat primul album, „Românește-i, joc frumos", care conține 16 piese de joc, culese din zona Sânpetrului, Sărmașu, Luduș și Iernut. La scurt timp, a apărut cel de-al doilea CD, inspirat tot din folclorul specific Zonei de Câmpie. A participat la peste 27 de festivaluri concurs, unde a obținut 22 de premii, a participat la festivaluri în Italia, Ungaria, Germania, Bulgaria, Grecia, alături de Ansamblul „Ardealul" din Luduș.

De asemenea, a participat la „Muguri de tezaur", în cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric", în anul 2006, iar în 22 octombrie, același an, a luat locul I la Festivalul ,,Dor Hunedorean" din Hunedoara. A participat la mai multe emisiuni folclorice la diferite televiziuni de profil, a luat parte și la emisiuni la Radio Târgu-Mureș, Radio Cluj etc. Oana Bogdana Pop are o voce excepțională și o prezență inegalabilă, care îi conferă o notă de originalitate, profund încărcată de sentimentul frumosului.

Tânăra Oana Bogdana Pop este extrem de talentată, foarte serioasă în tot ceea ce face, cu o gândire pozitivă și sănătoasă, având totodată o educație aleasă, provenind dintr-o familie extraordinară din Câmpia Transilvaniei. Viitorul ei se întrevede a fi unul strălucit, prin capacitățile ei intelectuale și morale va deveni, cu siguranță, o personalitate marcantă a societății românești.

Lasă un comentariu