Proiectul „We learn from history", acum și la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" din Tg.-Mureș

Distribuie pe:

În traducere înseamnă „Învățăm din istorie". Este un proiect din cadrul proiectelor europene ERASMUS KA 2. El s-a desfășurat în perioada 4-6 octombrie 2016, la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" din Târgu-Mureș.

Liderul proiectului este Școala Jihlava Heleniu din Republica Cehă, având clase cu profilul de confecții textile. Partenerii proiectului sunt: Școala profesională din Jihlava (Republica Cehă), cu clase de coafură; Școala prof. din Nové Zámky (Slovacia), cu clase de coafură; Școala prof. din Levice (Slovacia), cu clase de confecții textile; Școala prof. și Colegiul „Arpád" din Székesfehérvár (Ungaria), cu clase de coafură și Liceul Tehnologic „Traian Vuia" din Târgu-Mureș, cu clasele ei de Estetică (coafură).

Desigur, vă veți întreba ce legătură poate fi între școli cu profil textil și școli cu profil de coafură. În acest caz este o legătură. Proiectul constă tocmai în confecționarea de către elevi, îndrumați de către cadre didactice de specialitate, de costume de epocă și realizarea unor coafuri specifice respectivei perioade istorice.

Prima întâlnire a avut loc în perioada 13-17 decembrie 2015 în Slovacia, unde s-au prezentat costume și coafuri din epoca barocă. A doua întâlnire a avut loc în luna aprilie 2016 la Székesfehérvár (Ungaria) unde s-au prezentat costume și coafuri din antichitate. Întâlnirea de la Târgu-Mureș a avut ca temă realizarea de costume și coafuri din perioada secesion (denumită „Art Nouveau" în Franța) de la începutul secolului XX. Cehii, slovacii și ungurii au venit cu câte 9 persoane (cu câte 4 elevi și 5 profesori, fiecare). De la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" au participat la proiect 8 persoane (4 elevi și 4 profesori). În prima zi s-au prezentat lucrările făcute la respectivele școli. Manifestarea a început marți, ora 10, la sediul liceului târgumureșean și a fost deschisă de către directorul școlii, dl prof. ing. Vasile Moldovan, și a continuat sub coordonarea directorului adjunct, prof. ing. Mezei Alexandru. A doua zi s-au creat echipe mixte de elevi din țările și școlile participante, care au realizat o costumație (rochie), o coafură aferentă din perioada secesion, dar și accesorii precum pălăria sau... evantaiul. Participanții la proiect au mai avut parte de vizitarea municipiului, cu instituțiile sale culturale de frunte, dar și de excursii la Cluj-Napoca și la salina din Turda.

Ultima etapă a proiectului va avea loc în aprilie 2017, la Școala Jihlava Heleniu din Republica Cehă.

Lasă un comentariu