După prima zi de înscriere, MUREȘENII, PE LOCUL TREI ÎN PROGRAMUL „CASA VERDE"!

Distribuie pe:

Cu 140 de dosare depuse în prima zi de accesare a programului „Casa verde", mureșenii ocupă locul trei la nivel național - anunță Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Pe primul loc s-a aflat județul Prahova (201 dosare), urmat de județul Neamț (169 dosare).

Reamintim că, prin programul „Casa Verde", populația poate beneficia de finanțare (prin AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanțate pentru populație sunt panourile solare și pompele de căldură, acordându-se fonduri nerambursabile în cuantum de până la 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 lei - pentru instalarea panourilor solare presurizate, și până la 8.000 lei - pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Cei care doresc să obțină finanțare nerambursabilă (persoane fizice) prin programul „Casa Verde" își pot depune dosarele până la 24 octombrie 2016, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință. După acceptarea în program, se va semna contractul cu AFM, pasul următor constituindu-l demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a acestora, în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Important! După prima zi de depunere a dosarelor (10 octombrie 2016), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor atenționează că, în conformitate cu Ordinul nr. 1817/2016, „persoanele fizice au dreptul să opteze între prezentarea cazierului judiciar și exprimarea consimțământului expres în vederea însărcinării structurii sau instituției publice de a face demersurile necesare pentru obținerea de la organele abilitate a extrasului de pe cazierul judiciar".

Sesiunea de finanțare pentru persoane juridice se va desfășura în perioada

17 octombrie - 14 noiembrie 2016, în cazul acestora finanțându-se instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei sunt destinate populației și 34 de milioane lei persoanelor juridice.

Lasă un comentariu