SCRISOARE DIN ȚARA SOARELUI-RĂSARE

Distribuie pe:

Bună ziua, dragi cititori,

Mulțumesc din suflet pentru mesajele de încurajare și apreciere primite, a fost o supriză de deosebit de plăcută pentru mine să primesc un feedback optimist și pozitiv de la atâtea persoane care m-au cunoscut prin intermediul articolului precedent. O altă supriză plăcută a fost Diploma aniversară primită din partea asociației „Punți de lumină", pentru care îi mulțumesc foarte mult doamnei președinte, Mariana Cristescu. Dar mai mult despre asta, puțin mai jos.

Așa cum am promis, voi continua să vă prezint începutul activităților de promovare a limbii române în Tokyo, și, în acest articol, voi relata despre cursul de limba română deschis, prin efort personal, în 2011, la Asahi Culture Center, unul din marile centre culturale din Tokyo, cu vechime și reputație apreciabilă în cultura japoneză, cu sedii și săli de cursuri în marile stații și aglomerări urbane din Japonia (Shinjuku, Yokohama, Chiba, Osaka, Nagoya etc.), unde se predau cursuri de limbă și cultură pentru majoritatea țărilor, inclusiv latina și greaca veche. Detalii, aici: https://www.asahiculture.jp/

În anul 2011, am observat că limba și cultura română nu erau reprezentate în Asahi Center și am depus eforturi pentru a convinge organizatorii să introducă un curs de Limba română în programa cursurilor existente. A fost un proces deosebit de dificil, nu numai din cauza obstacolele organizatorice și birocratice, a chestiunilor legate de limbă și cultură pe care le-am întâmpinat, dar și pentru că nici eu nu puteam garanta numărul minim de studenți pentru deschiderea unui curs. Dar, în 2012, propunerile au fost aprobate, și, pentru prima dată, în centrul Asahi, cursul de Limba romană a fost înscris oficial în programa cursurilor existente în Yokohama. A fost un moment istoric pentru Limba română în Tokyo, respectiv în Japonia.

Un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru Limba română.

Din 2012, cursul a continuat și a fost introdus și în cel mai nou și modern centrul în Shinjuku, unde se desfășoară și în prezent. Menționez că este foarte dificil să fie menținut un curs în programă, deoarece se lucrează la standarde japoneze, unde totul trebuie să fie perfect și la timp, și foarte puține persoane pot continua în cercul de profesori ai ACC. Mai mult, anul acesta, cursul a fost selectat ca unul din cele mai interesante cursuri ale centrului și a fost prezentat într-un program al Televiziunii Asahi, fiind vizionat și apreciat de un număr mare de persoane, care au scris mesaje de apreciere centrului.

Anul acesta, asociația culturală „Punți de lumină", coordonată de doamna jurnalist Mariana Cristescu a acordat o Diplomă de Apreciere pentru eforturile depuse în ultimii 10 ani, de a promova Limba și Cultura română în Japonia prin aceste cursuri și prin activitățile Asociației Culturale Ru-mania Fureaishitsu, (http://www.rumaniafureaishitsu.com/index.php/ja/ ) pe care am fondat-o. Această diplomă este deosebit de importantă din două motive:

1. Doamna Mariana Cristescu este un excelent jurnalist, a primit de curând un Premiu de Excelență. Prin asociația „Punți de lumină", coordonează activități culturale și literare atât în România, cât și în Republica Moldova, și recunoaște necesitatea acțiunilor de promovarea limbii și culturii poporului român.

2. În Japonia, diplomele și certificatele oferite de instituții relevante ca apreciere a eforturilor sunt foarte importante, japonezii cu care lucrez erau foarte surprinși ca eu nu primisem așa ceva, iar eu nu puteam da nicio explicație.

Din 2012, cursul a fost popularizat în broșura de prezentare a Centrului și a atras public interesat de Limba și Cultura română, în mare majoritate profesori de alte discipline. Recent, chiar un domn profesor de istorie, care a participat la cursurile mele, a scris o carte despre istoria României, care va fi tradusă în limba chineză și coreană, și va fi folosită ca material de studiu în universități.

Așa cum am menționat anterior, îmi propun extinderea acestor activități, deoarece există un interes crescând pentru România, foarte slab valorificat prin oferirea de informații, activități, cursuri, oferte de turism, etc., din partea părții române. Persoanele interesate să colaboreze și să susțină aceste proiecte mă pot contacta personal pe adresa de e-mail: adriana.e.stoica@gmail.com

Lasă un comentariu