Obrăznicia nemeșească, confundată cu libertatea de exprimare

Distribuie pe:

Poliția Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a dispus, marți, îndepărtarea afișelor de pe panourile amplasate de UDMR în municipiu cu mesajul „Salvăm Clujul de București, taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala", conducerea Uniunii cerând explicații pentru acest demers.

Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, potrivit Constituției, libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă.

„În cursul zilei de marți au fost îndepărtate afișele UDMR de pe panourile amplasate în Cluj-Napoca și care aveau mesajul «Salvăm Clujul de București, taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala», de promovare a descentralizării. La cererea Primăriei Cluj-Napoca, Poliția Locală s-a deplasat la firma cu care noi avem un contract de colaborare și i-a amenințat pe cei de acolo cu o amendă de 30.000 de lei dacă nu îndepărtează afișele de pe panouri. Iar acele afișe au fost îndepărtate. Cerem explicații Primăriei Cluj-Napoca și Poliției Locale, să ne spună în baza cărei legi a acționat, ce articole și ce lege au aplicat, în condițiile în care Constituția spune că libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă", a spus Kovacs. amplasat în Cluj-Napoca două panouri cu mesajul „Salvăm Clujul de București, taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala", unul în zona Stadionului CFR, celălalt în zona Parcului Industrial Tetarom I.

Șeful Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că nu cunoaște amănunte despre îndepărtarea afișelor respective de pe panouri.

„Colegii mei fac verificări periodice pe linia afișelor publicitare amplasate în Cluj-Napoca. Dacă cele două afișe au fost îndepărtate, probabil că panoul era amplasat ilegal", a spus Bonțidean.

UDMR a amplasat în Cluj-Napoca un panou de precampanie cu textul „Salvăm Clujul de București, taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala", dar și

unul similar la Oradea, liderii Uniunii susținând că este vorba despre un text care promovează descentralizarea.

Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că mesajul transmis este unul care pledează pentru ca majoritatea taxelor încasate din teritoriu să rămână pe plan local, nu să meargă la București.

Marți, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, declara presei că textul de pe panouri nu este unul segregaționist, ci se referă la descentralizarea fiscală, care va ajuta atât maghiarii, cât și românii.

Lasă un comentariu